Färre fördomar om psykisk sjukdom

Att grannen eller kollegan har en diagnos är mer accepterat idag jämfört med för bara fem år sedan. Det har skett en avdramatisering av begreppet psykisk ohälsa. Det visar en rapport från Hjärnkoll.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-02-12
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Tre av fyra svenskar har erfarenhet av psykisk ohälsa i sin vardag – trots det har fenomenet ofta förknippats med skam och rädsla. Attityderna håller dock på att förändras.

I dag tycker nära åtta av tio att vara delaktig i samhället är bästa behandlingen för människor med psykisk sjukdom. För fem år sedan ansåg drygt sju av tio samma sak.

Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till sjukskrivning. Enligt Socialstyrelsen lever mellan 20-40 procent av Sveriges befolkning med psykisk ohälsa. I denna grupp beräknas 10-15 procent behöva psykiatrisk behandling.

Annons
Annons

Har fördomarna mot psykisk sjukdom minskat? Vad anser du? Kommentera direkt under artikeln.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2014-09-23 23:42 (6 år sen)

  HI FÖRDOMAR OCH FÖRUTFATTADE MENINGAR OCH ANDRAS MISSUNSAMHET EL.OCH OFÖRSTÅND OCH OBEFOGADE KRITIK GRANNOSÄMJA GAMMELPSYK LEDER TILL LOJALITETSKONFLIKTER OCH RYKTESSPRIDNING BLA I HELSINGELAND OCH UPPREPANDE AV GAMMLA OFFÖRRÄTTER GIRIGHET OCH SVENSKA AVUNDSJUKAN MANIPULATIONER OCH UTNYTTJAD RÅTTAN PÅ REPET JA DET FINNS MYCKET SOM SKER I DET TYSTA ELLER FÖRDOMAR MOT DE ASOCIALA SJUKA HANDIKAPPADE ELLER LIKN.MED VÄNLIGA HÄLSNINGAR

 • Avatar Tidigare användare 2014-09-21 03:57 (6 år sen)

  FRAMFÖR STORA BRISTER OCH FÖRSUMLIGHETER I PRIMÄRVÅRD GAMMELPSYKET BOLLNÄS KOMMUN PSYKIATRI OCH DET VERKAR UTRÄKNAT FRÅN BÖRJAN TILL SLUT OCH NÅGRA SA TILL MIG HAR DU EN GÅNG KOMMIT I KONTAKT MED PSYKIATRI PGA ORO ELLER FELAKTIGA GRUNDER DÅ KOMMER DU ALDRIG DÄRIFRÅN MAN BLIR NEDDROGAD DET ÄR OCKSÅ FÖRDOMAR OCH SEN PGA OLIKA SIGNALER BEDÖMMS MAN FEL. PGA FÖRUTFATTADE MENINGAR ELLER ? inkompetens mm . JAG ÄR FRISK MEN SKA MÖHLA BORT I ENSAMHETEN SA ÖVERFÖRMYNDAREN I BOLLNÄS KOMMUN . TIDIGARE BOLLADES JAG MELLAN CA 300 TJÄNSTEMÄN TEX MANIPULERANDE KURATOR LÄK.ADV. SEKRETTERARE.PERSONAL.SOM HÅLLER VARANDRA OM RYGGEN OCH SKA VISA UPP SIG FÖR ANDRA I SAMHÄLLETS FEL SA EN FAM.LÄK TILL MIG .OCH NÅGRA ÄR GLÄDJEDÖDARE ELLER PLÅGOANDAR SOM ÄR OÄRLIGA OCH PRATAR GOJA EL.RAPPAKALJA KVALICIFERAT SKITPRAT I EN OND CIRKEL DET ÄR OCKSÅ FÖRDOMAR.JAG ANMÄLDE VIA.MIN ADVOKAT TILL SOCIALSTYRELSEN 1981 1983 1986 1988 OCH 1989 DÅ KOM BJÖRN FORSBERG FRÅN SOCIALSTYRELSEN HIT 1989 -1994 och det SSistaFd Dr Birgitta post Gjorde var att skriva en kråka på ett Luddigt intyg om Förvaltarskap år 1993 och Överläkare Bernt Hagel sa att Hon pga Rohypnol hade Förstört min Framtid det skulle gälla i 3 år men jag har glömt bort idag år 2014 Hur man sköter Ekonomin och i denna onda cirkel av Upenbara Försumligheter Är Frågan Hur mycket Lurad man blir utan man vet om detta . MVH

 • Avatar Tidigare användare 2014-09-21 02:08 (6 år sen)

  FRAMFÖR HÄRMED CA :30 ÅRS LIDANDE OCH LIDANDE I SJÄL OCH HJÄRTA KÄNSLORNA BLIR AVTRUBBADE PGA FELBEMÖTANDE INKOMPETENS FELBEHANDLUNG DUM PRAT IRONI SMUTSKASTAD AV FÖRDOMAR OCH RYKTESSPRIDNING FÖRUTFATTADE MENINGAR I BOLLNÄS KOMMUN PGA GAMMELPSYKET SOM BARA DROGAR NER EN JAG BLIR OMTÖKNAD FÅR MINNESLUCKOR GÖR SAKER I DIMMAN ELLER KRIS I ALLVARLIG ENSAMHET I CA 20-30 ÅRS LIDANDE BOLLAS SOM EN JOJO MELLAN CA 300 TJÄNSTEMÄN MED OLIKA SIGNALER GRANNOSÄMJAN KONFLIKTERNA JAG HAMNAR I DJUP FÖRTVIVLAN PGA ANDRAS MANIPULERANDE OÄRLIGT FOLK I TJÄNSTEN .VEM BRYR SIG EFTER CA; 20ÅR ALLT BLIR BARA SKIT.JAG STÄLLER KRAV MEN DE FÅ MÖTEN GÖR MIG TOTALT FÖRVIRRAD ELLER TAPPAT HOPPET OM BÄTTRING EL. TILLTRON PÅ SAMHÄLLETS FEL NÄR JAG SKULLE MÖGLA BORT I ENSAMHETEN SA ÖVERFÖRMYNDAREN SIGVARD KARLSSON I BOLLNÄS UTAN VÄNNER UTAN MENINGSFUL FRITID BLIR JAG BARA MANIPULERANDE AV DUMT OÄRLIGT PERSONAL SOM DÖMT MIG PGA FELAKTIGA RYKTEN ELLER INKOMPETENS HOS FAMILJE LÄKARE SOM SKRIVIT I JOURNAL VIKT FÖR FAKTA OM BIVERKNINGAR AV MEDECIN TIPAROL ROHYPNOL TEX DET BLIR EN OND CIRKEL DÄR JAG BLIR KRÄNKT DISKRIMINERAD SMUTSKASTAD AV SAMHÄLLETS FEL I TOTAL ALLVARLIG ENSAMHET I CA 20 .30 ÅR VARFÖR ÄR DET SÅ HÄR ? är det makt pengar el. FORSKNING SOM DET GÅR UT PÅ PGA JAG BLEV INLURAD TILL NEUROLOG NORLIN 1980 OCH DR BIRGITTA POST PENSIONERADE MIG 1981 PGA ROHYPNOL DÅ JAG ÄR HANDIKAPPAD DELVIS ORSAKAT AV EN KIRURG SOM BARN SEN EN OLYCKHÄNDELSE SEN MOBBAD OCH UNDANGÖMND I PEST PINA.JAG FÖRSÖKTE GÅ EN TVÅ UTBILDNINGAR 1979 /1980 I TEKNIK MEN VAR DROGAD AV ROHYPNOL JAG KUNDE INTE KONCENTRERA MIG var känslig Rädd. JAG BLEV KONVERTERAD EL . MANIPULERANDE PGA DET STORA FELET VAR ATT DOM TROR SIG VETA INOM PRIMÄRVÅRD EL GAMMELPSYKET JAG KLAGADE ANMÄLDE ELÄNDET MEN FICK INTE ENS FÖRLÅTELSE JAG BLEV SENARE BARA ÄNGSLIG ORO IRRITERAD TÅL INTE STRESS LÄNGRE HAMNA I DJUP FÖRTVIVLAN UTAN NÅGON ATT PRATA MED BARA ANDRAS NYFIKENHET JIDDER MISSUNSAMHET AVUNDSJUKA ELLER PERSONALEN VAR OÄRLIG ELLER SJUKAST SJÄLVA MIN KONTAKTTPERSON HETTE JANÅKE LINDGREN MFL.KURATORN SA DOM GÖR DET HÄR BARA FÖR ATT DOM SKA. HA ARBETE OCH LÖN. SEN SKITER DOM I OM JAG ÄR FRISK ELLER SJUK BARA DOM FÅR SKA HA FOLK ATT ARBETA MED PGA FORSKNINGEN SA GODE MAN SOM ÄR INTE EN GOD UTAN EN ? .mvh

 • Avatar Tidigare användare 2014-09-21 01:32 (6 år sen)

  FRAMFÖR HÄRMED ATT MITT LIV BLEV BARA SÄMRE NÄR JAG FICK KONTAKT MOT MIN VILLJA MED PSYKUATRIN OCH BLEV KONVERTERAD PGA FORSKNINGEN BARA SKIT ATT FÖRST BLI NEDDROGAD MED ROHYPNOL TRUXAL KLOPROMEX PGA JAG ÄR TRAFIKINVALID SOM BARN . JAG VAR BARA JÄTTELEDSEN PGA ALLVARLIG ENSAMHETEN KÄNSLIG INTELLIGENT PSYK LÄK.SOM KJELLN BIRGITTAPOST. MFL FÖRSTÖRDE MITT LIV UTAN ATT JAG FICK FÖRLÅTELSE EL.UPPRÄTTELSE .BARA ELÄNDES ELÄNDE JAG ANMÄLDE TILL SOCIALSTYRELSEN NÅGON VILL MIG ILLA SA KURATORN TROLIGEN NÅGON AV PSYKLÄKARNA LARS ANDERSSON. KJELL NORLIN BIRGITTA POST ..

 • Avatar Tidigare användare 2014-09-21 01:13 (6 år sen)

  HEJ.VILL FRAMFÖRA ATT DET FINNS FORTFARANDE FÖRDOMAR DÄR JAG BOR PÅ FRAMNÄS I BOLLNÄS.JAG ÄR FELMEDICINERAD OCH BLIR OMTÖCKNAD FÅR VÄRK TÅL INGENTING STRESS ETC. GRANNOSÄMJAN HAR FÖRFÖLJT MIG I CA 20 TILL 30 ÅR NU.MED FÖRUTFATTADE MENINGAR PROBLEM PGA HJÄRNSKADA FELBEHANDLUNG FELBEMÖTANDE I KOMPLOTTER FÅR TRAMADOL I 20 ÅR JAG TAPPAR KONTROLLEN PGA ALLVARLIG ENSAMHET BLIR VUXENMOBBAD I TEX PRIMÄRVÅRD AV DIV.SJUKSKÖT.TEX.A.BRINGSÅS.ÄVEN I KYRKAN OCH I ALLMÄNNHET.OBEFOGAD KRITIK.OFÖRSTÅND.BARA NEGATIVT INGET BRA I LIVET JAG FÅR PANIKÅNGEST MÅNGA DIFFUSA SYMPTOM INTE MÅNGA VET OM DETTA

 • Avatar Tidigare användare 2014-06-18 12:22 (6 år sen)

  Jag tycker definitivt attityden till psykisk ohälsa har minskat kraftigt. Jag känner många som har ADHD, bipolär sjukdom typ 1 och 2, Aspberger mm. Det känns härligt att det har blivit mer accepterat! :)

 • Avatar Tidigare användare 2014-05-18 16:18 (6 år sen)

  Kan tillägga att trafikolycka i höghastighet och därmed också kratig smäll mot huvet mm felbehandlat med en gång för att kollegor ska klara sig + polis som trodde drogpåverkan att hjärn skakning och sluddrande tal idagar tystas ner då ställer de diagnos ospecificerad psykos ( får man det av trafik olycka ? ) sen mer jag sa ifrån värre diagnos journal full med fel läkare + vc tappar bort tid säger hur mycket tjänar du på medicin en? Och det dom som ska vara mest förstående ljuger hittar på , kan tvångs medicinera = kemisk lobotomi så som annan skrev maffia japp det är det karriär först människan sist förutom dom och kollegor . Efter antal år av nån ej sett något psykosliknande , de har aldrig sett det ospecificerad. Nu har man kunnat samla bevis för att kunna gå ut för det är mycket som talar emot . i Journal prata om uppväxt varför problem smärta mm trafikolycka , mer skit i journal lögner också. kan bevisa det. Pappaer med 2 överläk en gjorde bort sig. den andre skickade paper till mig och vips ett bevis till . så psykitrin = akta dig och = homur skämtar man om carolas och jag ej vann de tror direkt att jag tror jag är carola trots asgarv från flera bara för minen. det är säkert struket nu. men fy fan vilken låg iq om man tror på det och de ska va intelligenta måste va betyg fusk. Psykiatri akta er. Kramper efter olycka = för mkt mediciner . Då blev det psykiatrin usch. Det finns fåtal mänskliga läk i detta land . empati hos de jag råkat ut för och det många beskrivning psykopater. panodil mot lunginflammation. slut finns mkt mer fsast detta räcker nog.

 • imagjpgsmall
  2014-05-18 11:42 (6 år sen)

  Att den allmänna folkgruppen har färre förutfattade åsikter är vväl bra.Men tyvärr inte mycket hjälp när våra politiker skär ner i det som skulle vara vård till att göra det till vanvård.
  Jag själv har går igenom denna tröga sjuka vårdmaskin och det är så deprimerande, att känna sig så maktlös att man har lust att ge upp.Plus läkare håller ihop på ett sätt som får en att associera det med mafia.Det låter långsökt
  men har bevis hur ortoped kirurg ljuger inte bara i diagnos på MR bilder men även vad han grundar det på.
  Har man inte varit psykiskt sjuk så lär man bli det så som den Sjuka vården sköts.

 • Avatar Tidigare användare 2014-05-8 02:45 (6 år sen)

  Tillägg socipat är enl lag ej tillräcklig grund för psykisk sjukdom enl lag om man tänker på brotts balken . Moderaterna målade upp ett mindre antal de i rättspsykiatrin för att vinna röster på folks rädslor.
  Så man kan knappast påstå att regeringen gör något för att få bort okunskapen. Hur många vill bo granne med någon som har diagnnos schizofreni inte alltför många , varför jo just det ex att ge sig på en liten grupp och få folk och bli rädda för övriga 99.9 % 1 % el mer har den diagnosen idag . vart fall om man läser statestik fast den omvandlas ju till den som betalar mest.

 • Avatar Tidigare användare 2014-05-8 00:42 (6 år sen)

  Minskat med 1 % då eller är det regeringen som beställt o betalt? till och med läkare har fördomar och det vanligt.


Annons
Annons
Annons