Få vågar prata om självmord

Att prata om självmordstankar är inte helt enkelt. En ny undersökning som Novus gjort åt den ideella föreningen Mind visar att bara en av tre säger att det är mycket troligt att de skulle fråga en person i sin närhet om man misstänker att personen har tankar på att avsluta sitt liv genom självmord.

erika-sjoo
Publicerad den: 2016-02-19
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

Varje år begår cirka 1 500 personer självmord. Antalet självmord har minskat sedan 80-talet men ökar svagt bland personer som är mellan 15 – 24 år.

På den suicidpreventiva hjälptelefonen Självmordslinjen som startade i oktober förra året arbetar 250 volontärer som via chatt och telefon har kontakt med människor som har självmordstankar.

Svårt att prata om självmord

På föreningen Mind, som ligger bakom initiativet till Självmordslinjen, menar man att det inte är helt enkelt att prata om självmord.

Annons
Annons

– Bara en av tre uppger att det är mycket troligt att de skulle fråga en person i sin närhet om man misstänker att personen funderar på att begå självmord, säger Minds generalsekreterare Carl von Essen, till SVT Nyheter.

Anonyma samtal till Självmordslinjen

På Självmordslinjen, som erbjuder stöd dygnet runt, arbetar bland andra volontären Ann Lindberg Jörnstedt. Till SVT Nyheter säger hon att hon ibland kan känna sig glad för att det känns som om hon lyckats övertyga någon om att livet är värt att leva men att det värsta är när någon bara lägger på luren och försvinner utan att Ann vet vad personen tar sig till.

Alla samtal som rings till Självmordslinjen är anonyma.

Annons
Annons

– Vi kan försöka vidga perspektivet när vi pratar med personen, eftersom den som är beredd att ta sitt liv tror att det är enda utvägen. Det finns massor av bättre sätt än att livet av sig och där kan vi stötta, säger generalsekreteraren på Mind, Carl von Essen till SVT Nyheter.

Telefonnumret till Självmordslinjen är 90101

Besök Självmordslinjens webbplats 

Här hittar du andra riksförbund och patientorganisationer

Läs mer om depression

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-02-21 10:43 (4 år sen)

    En av tre låter högt. Om det verkligen gällde så skulle en av tio vara mer troligt...


Annons
Annons
Annons