Ecstasy kan hjälpa traumaoffer

Annons

Ecstasy kan underlätta behandlingen av personer som lider av så kallat post-traumatiskt stressyndrom, rapporterar Vetenskapsradion. Enligt ny forskning kan ecstasy ha positiv effekt i kombination med terapi. Post-traumatiskt stressyndrom, PTSD, innebär att man återupplever en traumatisk händelse som man varit med om, till exempel sexuella övergrepp, ett rån eller en naturkatastrof.

Forskarna bakom studien pekar på att drogen dämpar patienternas rädsla, vilket underlättar det terapeutiska arbetet, skriver Vetenskapsradion på nätet. Totalt har 20 personer med svår PTSD deltagit i studien. De fick delta i två stycken åtta timmar långa terapisessioner. Forskarna gav 12, av de 20 patienterna, ecstasy som de fick ta innan terapisessionerna och studieresultaten visade att symtomen minskade hos tio av dem.

Annons
Annons

Bland de patienter som inte fick ecstasy var det endast två av åtta som fick motsvarande förbättring till följd av terapin. Forskarna är dock noga med att påpeka att det krävs fler och större studier innan man kan dra några större slutsatser om ecstasyns eventuellt positiva effekt för PTSD-patienter.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2014-10-27 18:21 (5 år sen)

    Jag har antideppressiva mediciner och jag har då inte hört att man kan ta den där drogen, kan man ställa upp som en försökskanin, höll jag på att säga? Jag har ibland gått in i mig själv och sjunkit som en sten, i en annan värdl. Det vore bra, om jag slapp helvetet, d,v,s: varjegång jag gör någonting som är livsviktigt egentligen, men kommer mig inte för att utföra. Gamla minnen dyker upp och då kan jag mumla och svära och säga elaka ord, om de som har sårat mig. Ungefär så här kan jag dåmdera: det är inte mer än smör på bröd för din del också, din jävla hjärna.


Annons
Annons
Annons