Dramatisk ökning av antalet sjukskrivna med psykisk ohälsa

På bara två år har antalet sjukskrivna med någon form av psykiatrisk diagnos ökat med nästan 50 procent. Vanligast är akut stressyndrom – och det är kvinnor och visstidsanställda som drabbas hårdast.

Publicerad den: 2015-04-22
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Psykisk ohälsa ligger numera bakom fyra av tio sjukskrivningar i landet, skriver Forskning och framsteg och hänvisar till en rapport som forskningsrådet Forte gjort på uppdrag av regeringen. Kvinnor är värre drabbade än män. Tillfälligt anställda löper också 25 procent högre risk för att drabbas av psykiska besvär jämfört med kollegorna med fast anställning. Allra störst riskfaktor är dock om den anställda har låg kontroll över sitt arbete, oavsett om förväntningarna på den anställda är höga eller låga.

Eva Vingård, professor inom arbets- och miljömedicin, har lett arbetet med rapporten.

– Det är viktigt att organisationen är välfungerande så att den friska personalen inte har dragit ett orimligt tungt lass när kollegan har varit borta. Dessutom måste chefer undvika att se sjukskriven personal som en börda, säger hon till tidningen.

Annons
Annons

Hon poängterar också att det är ett större problem för arbetsgivaren om anställda går till jobbet fastän de mår dåligt än om de stannar hemma.

– En förskollärare med depression kan inte vara ansvarig för arton treåringar till exempel, det är inte lämpligt.

Här kan du läsa hela rapporten.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2015-05-25 08:30 (5 år sen)

  I en bättre värld så...

  Väldigt få arbetsplatser är "välfungerande" Speciellt i den privata sektorn.

  Tyvärr kan man inte leva gratis. Man måste betala hyra, sina räkningar. Sen kan man vara sjuk. Det samhälle lever jag i.

  Även om man mår skit, måste man jobba. Eller vara arbetslös. Så man har ju alltid val.

 • Avatar Tidigare användare 2015-05-18 02:55 (5 år sen)

  Det är först då som man verkligen blir sjuk av stress mm när man insjuknat och blivit sjukskriven då försäkringskassan börjar sin trackassering av en sjuk patient.Först så ifrågasätts din rätt till att få någon sjukersättning då försäkringskassan inte godkänner din sjukdom.Jag hade fått en inflammation i höften och det hade lossnat benbitar från min höftkula men fick inte gå och röntka mig då det kostade för mycket enligt läkaren vi skulle avvakta!!!!!Då jag inte hade nåt bevis på min sjukdom så skulle jag inte få nån sjukersättning för mina första 2 veckor som sjuk.Men då jag led av hemska smärtor och måste fortsätta vara sjukskriven och till slut skickades på röntken så såg man att jag hade en svår höftleds inflammation och att det lossnat benbitar från min höftkula vilket gav enorma smärtor.Då jag inte fick några sjukersättningspengar så kunde jag inte betala hyran och blev nästan vräkt.Denna stress som försäkringskassan utsatte mig för gjorde hela min sjukdomsbild mycket värre än det jag hade från början.Jag fick magsår pga stressen med sömnlösa nätter i några månader då jag inte visste om jag skulle få några pengar.Det hela gjorde att jag utvecklade en depression och funderade på självmord om jag skulle bli vräkt från min lägenhet.I stället för att hjälpa mig så höll dom på att själpa mig.Att bli sjukskriven och bråka med försäkringskassan gör att många aldrig kommer tillbaka till ett arbetsliv igen utan utvecklar ett livslångt depression man känner attman är inget värt utan trampas ännu längre ner under ytan.Ingen som ens reagerar på denna själsliga misshandel och undrar varför så många blir deprimerade för livet.

 • Avatar 2015-04-23 11:24 (5 år sen)

  Kan detta vara en effekt av LCHF. Hjärnan använder bara glukos som bränsle. Hos gamla som svälter ser man en koppling till depression som också leder till senilitet. Med LCHF får man låga blodsockervärden som hos känsliga personer under stress kan leda till depression. Dessutom är fett ett lågaktivt bränsle för musklerna som ytterligare spär på tröttheten. Sänk fettintaget i stället och ät mycket kolhydrater. Dock behöver man ett verktyg som sänker fettintaget tillräckligt bra. Det enda som finns på webben är Foodguide.


Annons
Annons
Annons