Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Deprimerade mödrar ger barn fel kost

Annons
Mammor som är deprimerade med många negativa känslor är mer benägna att ge sina småbarn onyttig mat. Det visar en ny stor studie som norska folkhälsoinstitutet gjort. Totalt har 27 763 mödrar med 18 månader gamla barn medverkat i studien som Folkehelseinstituttet gjort i samarbete med Universitetet i Oslo. Mödrarna fick bland annat svara på hur mycket deras barn får av 36 olika sorters mat och dryck.

– Vi fann att mödrar som var känslomässigt instabila, ängsliga, arga och ledsna, hade dålig självtillit och en negativ syn på världen, var mycket mer benägna att ge barnen socker- och fettrik mat, säger Eivind Ystrøm, psykolog vid Folkehelseinstituttet, på myndighetens hemsida.

Detta är, enligt Folkehelseinstituttet, det första forskningsprojektet i världen som gör en omfattande analys av barns kostvanor utifrån såväl psykologiska och sociodemografiska faktorer hos mammorna, samt det första som tittar på kostvanor hos mycket små barn.

– Detta är viktigt för att vi har upptäckt att samma socioekonomiska riskfaktorer för socker- och fettrik mat som tidigare identifierats bland tre till sex år gamla barn i England gör sig gällande redan vid 18 månaders ålder. Detta i tillägg till att studien alltså visar att föräldrarnas förmåga att hantera stress påverkar barnens matvanor från tidig ålder, säger Eivind Ystrøm.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.