Depression vanligt efter hjärnskada

Annons

Mer än varannan person som drabbats av en traumatisk hjärnskada drabbades av en allvarligare depression året efter skadan. Det är forskare vid University of Washington i Seattle, USA, som har genomfört en studie där de följde upp 559 patienter med strukturerade telefonintervjuer en, sex, åtta, tio och tolv månader efter att de hade drabbats av en traumatisk hjärnskada. Dessutom fick deltagarna svara på enkäter om depression och efter ett år utvärderades även deras livskvalitet.

Det forskarna kom fram till var att över hälften, 53 procent, uppfyllde kriterierna för uttalad depression åtminstone en gång under uppföljningsperioden. En månad efter skadan hade 31 procent depression, efter ett halvår var siffran 21 procent. De som drabbades av depression var oftare drabbade av andra ångestrelaterade problem, och rapporterade lägre livskvalitet. Dessutom visar studieresultaten att endast 44 procent av dem som uppfyllde kriterierna för allvarlig depression fick antidepressiv behandling eller någon form av terapi.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons