Depression ökar risken för demens

Annons

Enligt två nya studier kan depressioner närapå fördubbla risken för att utveckla demens senare i livet. Studierna, som publiceras i den amerikanska medicinska tidskriften Neurology, pekar på att det finns tydliga kopplingar mellan depression och demens, rapporterar Ekot.

Forskarna bakom studierna har dock ingen förklaring till vad detta samband kan bero på. De&nbspmenar att det behövs fler studier för att få reda på vad som ligger bakom kopplingen mellan depression och demenssjukdomar. Men en teori som presenteras är att den inflammation som förekommer när en person är deprimerad kan medverka till att demens utvecklas senare i livet. I den andra studien har man funnit att desto fler gånger en person varit deprimerad, desto högre var risken för att utveckla demens.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons