Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Depression i fokus på världshälsodagen

Enligt beräkningar från Världshälsoorganisationen (WHO) är det fullt möjligt att depression inom tre år kommer utgöra största sjukdomsbördan i världen. Det här uppmärksammas nu särskilt under världshälsodagen som infaller den 7 april varje år.

Lovisa
Publicerad den: 2017-04-07

Annons

Redan i dag utgör depression den enskilt största orsaken till både funktionsförlust eller levnadsår med nedsatt hälsa i Europa. 

– Det är viktigt att minska stigmatisering kring psykisk ohälsa. Vi kan alla drabbas av depression och den som drabbas ska veta att det finns hjälp att få, säger Ida Erixon, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Inte långt tills depression är störst 

 Enligt beräkningar från Världshälsoorganisationen (WHO) är det fullt möjligt att depression inom tre år utgör största sjukdomsbördan i världen.  enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Redan i dag utgör depression den enskilt största orsaken till både funktionsförlust eller levnadsår med nedsatt hälsa i Europa. Anledningen till det är att depression kan komma att bli ett långvarigt tillstånd som ofta debuterar i unga åldrar, samt att tillgång till rätt behandling saknas i vissa länder.

Annons
Annons

Vanligaste psykiatriksa diagnosen 

I Sverige är depression en av de vanligaste psykiatriska diagnoserna. I den nationella folkhälsoenkäten, Hälsa på lika villkor , uppger 19 procent av befolkningen (16–84 år) att de diagnostiserats med depression minst en gång i livet. Av dessa har nästan var tredje fått diagnosen mer än en gång.

Kan förebyggas 

Depression är ett omfattande folkhälsoproblem men som går att förebygga och behandla – bara rätt hjälp ges. En översikt från Folkhälsomyndigheten visar att förebyggande insatser till föräldrar med depression också minskar risken att barnen själva ska utveckla depressiva symtom. Även regelbunden fysisk träning kan minska både upplevda depressiva symtom och diagnostiserad depression hos äldre.

 

 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.