Dålig kost ökar risken för depression

Annons

Nu slår en brittisk studie fast att onyttig processad mat ökar risken för depression. Forskarna bakom studien har totalt delat upp 3 486 personer i medelåldern i två grupper. Den ena gruppen gavs nyttig kost som till stor del bestod av mycket frukt, grönsaker och fisk. Den andra gruppen&nbspfick en diet som bestod av onyttigt processade livsmedel såsom sockerrika desserter, friterad mat och måltider med mycket fett. När forskarna följde upp deltagarna fem år senare kunde de fastslå att skillnaden var stor mellan de båda grupperna.

De som åt nyttigt med frukt, grönsaker och fisk löper 26 procent lägre risk att drabbas av depression än de som åt dieten bestående av helfabrikat. Dessutom visar rapporten att den grupp som fick onyttig kost löper 58 procent högre risk att drabbas av depression. Rapporten ger däremot inget svar på varför viss mat kan skydda mot eller öka riskerna för depression men forskarna tror att det kan finnas ett liknande samband som vid exempelvis hjärtsjukdomar.
– Den här studien bidrar till ett stort lager av forskning som visar det starka sambandet mellan vad vi äter och vår mentala hälsa. Stora studier som den här är viktiga eftersom de är nyckeln till att bättre förstå mentala sjukdomar, säger Andrew McCulloch vid Mental Health Foundation till BBC.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons