Dålig information om elchocker


Redaktionen, Netdoktor.se
Publicerad den: 2010-04-20

Annons

Enligt Socialstyrelsen får patienter som behandlas med elchocker (ECT) ofta för dålig information och otillräckligt med stöd från hälso- och sjukvården.

Myndigheten föreslår nu en rad åtgärder för att förbättra vårdens kvalitet. Under året ska en vägledning utarbetas, och patientinformationen ska utvecklas, bland annat. "ECT är en effektiv behandling för personer med svåra depressioner, samtidigt är det en behandling att ha respekt för", skriver Anders Tegnell, avdelningschef vid Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

ECT används mot svåra depressioner. Behandlingen kan ge minnesstörningar. Ofta är detta övergående, men det finns både studier och vittnesmål som pekar på mer ihållande effekter. Det finns inga säkra uppgifter om hur många ECT-behandlingar som utförs i Sverige, eftersom sjukhusen inte rapporterar behandlingarna till patientregistret som de ska. Metoden minskade kraftigt under 1970- och 1980-talen, men nu kommer rapporter från professionen om att trenden har vänt. Utvecklingen kan dock inte bekräftas, eftersom nationella data saknas.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons