Cancertumör kan leda till håglöshet

Annons

Det är inte ovanligt att personer som drabbas av cancer blir psykiskt utmattade. Och nu visar en undersökning som forskare i USA genomfört, genom försök med råttor, att själva cancertumören kan vara en bidragande faktor till denna håglöshet, då cancertumören utsöndrar särskilda ämnen.
– Det finns en direktväg, om nu det här stämmer för människor, mellan tumör och psyke, säger Lars Oreland, professor emeritus i farmakologi vid Uppsala universitet.

Studien är genomförd på råttor där forskarna gjorde råttorna sjuka i bröstcancer. Och det som forskarna upptäckte var att de sjuka djuren inte bara visade upp yttre tecken på trötthet, utan de kunde även se att råttorna fick förhöjda halter av ämnen som hos människor är välkända i depressionssammanhang. Och eftersom djuren inte varit medvetna om att de fått cancer kan man i dessa fall lättare bortse från de psykologiska mekanismerna, menar forskarna.&nbspLars Oreland anser att&nbspdetta kan bli värdefull kunskap om man kan hitta samma koppling bland människor.
– Ju mer kunskap man har om grundläggande mekanismer desto bättre plattform har man att utgå ifrån när det gäller forskning som syftar till att ta fram nya behandlingsmetoder.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons