Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Blodprov kan förbättra behandling vid depression 

Idag är det svårt att veta om en person som lider av depression kommer svara bra på antidepressiva läkemedel eller inte. Men i framtiden kommer det kanske räcka med ett blodprov för att bedöma vilket sorts läkemedel man ska ha. 


Publicerad den: 2018-01-08
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Ett internationellt forskarteam har nämligen tittat på hur möss reagerar på vissa antidepressiva läkemedel. Och hos de möss som svarade på läkemedlen, påverkades också gener i blodkropparna på ett sätt som man inte kunde se på de andra mössen.  

 

Samma resultat hos människor

Detta testades sedan på människor och man fick då samma resultat, skriver Vetenskapsradion.  Resultatet i denna nya studie skulle alltså kunna leda till att man i framtiden snabbt kan ta reda på om patienten kommer svara på läkemedlet eller inte. Vilket i sin tur betyder att deprimerade personer skulle slippa gå igenom onödig behandling som de ändå inte svarar på.  

Men Elias Eriksson, professor i farmakologi vid Göteborgs universitet, menar att mer forskning på ämnet behövs.  

Annons
Annons

– Nästa steg är först och främst att replikera fyndet. Alltså att det görs om och då inte minst i mer kliniska studier på människor, säger han till Vetenskapsradion.  

 

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

    Källor

  • Vetenskapsradion - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6854811

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons