Antidepressiva läkemedel minskade självmorden

Annons

Under de senaste tio åren har antalet självmord bland vuxna minskat kraftigt i Sverige. Enligt en ny studie är det de antidepressiva läkemedlen som tros ligga bakom trenden. År 1995 tog 1 783 svenskar livet av sig, tio år senare har motsvarande siffra sjunkit till 1 451, vilket är en minskning med 18 procent. Under dessa år kan man dessutom se att användningen av antidepressiva läkemedel ökade kraftigt bland vuxna i Sverige.

Men bara för att två saker händer samtidigt behöver det&nbspinte per automatik innebära att det finns ett samband. Tillsammans med sina kollegor har docent Göran Isacsson vid psykiatriska kliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge genomfört en studie för att gå till botten med frågan. De började med att gå igenom samtliga provsvar från de nästan 17 000 självmordspatienter som genomgick rättstoxikologisk undersökning under 1995-2005. Dessa provsvar har sedan analyserats och jämförts med en kontrollgrupp.

Annons
Annons

Enligt forskarna visar siffror att mellan 500-600 dödsfall i självmord sannolikt förhindras varje år i Sverige med hjälp av antidepressiva läkemedel, och i Läkartidningen skriver Göran Isacsson att detta ”bör beaktas vid utarbetande av riktlinjer för depressionsbehandling”.

Socialstyrelsen anser att samtalsterapi ska erbjudas i första hand till personer som är deprimerade, och inte läkemedel, eftersom många tidigare studier har visat att terapi fungerar lika bra som piller mot depression. I början av nästa år kommer Socialstyrelsen att presentera nya riktlinjer.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons