Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Antidepressiv medicin kan öka självmordstankar hos unga

Flera studier visar att antidepressiva medel leder till en dubblerad risk för unga att få självmordstankar och känna aggressivitet jämfört med vuxna som äter antidepressiva läkemedel.
Annons

Antidepressiva läkemedel är mycket bra, men de kan också ha biverkningar i form av aggressivitet, impulsivitet och till och med självmordsförsök. Det är oerhört viktigt att barn och unga människor är under uppsikt av specialister när de behandlas, och att behandlingen kompletteras med psykologiska metoder, säger Danuta Wasserman, professor i psykiatri vid Karolinska institutet, till Sveriges Radios vetenskapsredaktion.

Självmordstankar och aggressivitet

Det är sedan tidigare känt att antidepressiva läkemedel kan ha en negativ effekt på unga som lider av depression. Samtidigt har det gjorts studier som visar att antidepressiv medicin kan förhindra att en individ begår självmord.

I den aktuella studien är det forskare i Danmark som gått igenom 70 europeiska studier som gjorts på 2000 barn, ungdomar och unga vuxna.

Annons
Annons

Resultatet av deras genomgång visar att unga som tar antidepressiv medicin löper en dubblerad risk att få självmordstankar och känna aggressivitet jämfört med vuxna som tar exakt samma preparat.

Danuta Wasserman vid Karolinska institutet säger till Sveriges Radio att det kan bero på att ungas hjärnor reagerar på ett helt annat sätt än de vuxnas hjärnor.

Danuta Wasserman ser gärna att myndigheter i Sverige gör fler studier och analyser som syftar till att ta reda på vilken behandling som lämpar sig bäst för ungdomar.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-02-4 02:13 (8 år sen)

    Hej! Jag äter själv Zoloft sen sen 30 år. Jag började i vuxen ålder. Jag har uppmärksammat 3 unga i min hemstad som begått självmord medan de ätit antidepressiva. Det är fruktansvärt :-( /M

  • Avatar Tidigare användare 2016-01-31 04:24 (8 år sen)

    Var sätter man gränsen från att vara ungdom till vuxen?

  • Avatar Tidigare användare 2016-01-31 04:26 (8 år sen)

    Var sätter man gränsen från att vara ungdom till vuxen?

  • Avatar Tidigare användare 2016-01-31 04:54 (8 år sen)

    Var sätter man gränsen från att vara ungdom till vuxen?

  • Avatar Tidigare användare 2016-01-31 04:42 (8 år sen)

    Var sätter man gränsen från att vara ungdom till vuxen?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons