Allt vanligare med Internetbaserad terapi

Annons

Internetbaserad terapi har likvärdiga effekter som vid motsvarande terapi där man personligen träffar sin terapeut, visar genomförda studier. I dag behandlas depression, paniksyndrom och socialfobi med Internetterapi inom Stockholms landsting. Nils Lindefors, professor i psykiatri vid Karolinska institutet, menar att kognitiv beteendeterapi via Internet är likvärdig motsvarande terapi som sker öka mot öka med en behandlare.
– Till innehåll och effekt är terapin likadan, men behandlaren umgås du med via Internet, säger Nils Lindefors till Nyhetskanalen.se.

Det huvudsakliga syftet är att tillhandahålla en hållbar behandling till många fler.
– Behoven är ju omfattande. Vi kan tala om hundratals tusen individer bara i Stockholms län som skulle ha nytta av sådan här behandling. Som kan få läkemedelsbehandling men där den likvärdiga psykologiska behandlingen är mycket begränsad, säger Nils Lindefors.

Annons
Annons

Han ser inga stora risker med en behandling som främst sker via Internet. Som det fungerar i dag ges Internetterapi även till patienter med självmordstankar. Men inte heller här har han några större farhågor om att det kan gå snett.
– Den risken kan finnas men det kan också vara tvärtom. I det här systemet har vi en inbyggd monitor, så att individerna självskattar sig varje vecka och det finns en särskild alarmfunktion. Om man har självmordstankar så larmar det till behandlaren på ett sätt som normal behandling inte gör, säger Nils Lindefors.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons