Fråga doktorn

Fråga   Psykiatri

Fråga: Kan Cipralex ge mer ångest i början?

hej jag är en tjej, 26 år,162cm lång.kommer från en bra familj, jag har länge, väldigt länge mått dåligt.ag jobbar i skolan det hela började med att jag plötsligt började känna fruktansvärt trötthet och hade huvudvärk hela tiden.ibland när jag komm till jobbet det första jag gjorde var att lufta och öppna fönstar för jag kännde eller upplevde att det fanns inte mycket luft.efter arbtet sov jag,,jag var trött. Under tiden sökte jag hjälp hos sjukgymnast för jag hade ont i nacken och högra skulderblad.Det blev värre och värre tills en dag jag fick fruktansvärda smärtor som spride sig på andra områden.Jag blev sjukskriven halv tid och gick på sjukgymnastik men det blev inte bättre.Jag hade frustansvärda upp och ner kännslor,gret mycket och var totallt slutkörd även idag.Blev skickad till smärtrehab,ingen fibromyalgi men myalgi.Sen började jag äta med mot depression för min läkare menar att min smärta är inte somatisk utan psykosomatisk?? Svårt att trå det för depression är det något som alldrig existerat hos mig eller finns inte i familjen.Gjorde slut med pojkvän, förhållandet fungerade inte,jag tappade lusten till allt, till umgänge, till kompisar och långsamt så gick jag ner till 47kg.Åt för att jag visste att jag måste äta inte för att jag hade aptit,kunde lika gärna inte äta något.Med som jag fick är anafranil.Jag mådde jättedåligt ut av den..hade illamående och ingen aptit.Byte till mirtazapin,,blev lite bättre i en vecka men pg av med och biverkningen som vä'tskesamlingen fick jag ingen mens,.Slutade med den och börjad med Cipralex. Jag har alldrig ättit dessa typer av tabletter och reagerar på alla biverkningar nästan.´Har ätit med i en vecka och känner mer ångest än innan ??Är det möjligt att man kan känna så? Jag ska börja på kbt,hoppas att den hjälper för jag har varit sjukskriven i 2 år och inte blivit bättre.Smärtorna är mindre,de har aldrig försvunnit men ångest hade jag inte innan.Den fick jag på arbetet och för det ofta på arbetet trots att jag äter med.Känns som att det är något som kväver mig.Jag vet inte varför reagerar jag gå?? Jag känner mig uttbränd?Men min läkare tror inte det.På mitt arbete har det varit många sjukskrivna inom samma yrket för dåligt arbetsmiljö..men ingen tar upp den fråga. Jobbigt att man är ensam om det. Jag är inte mycket bättre än innan många av mina symptom finns kvar??

Svar:

Det verkar som Du inte har mått bra under en längre tid. Det är också många olika symtom Du beskriver. Man kan konstatera att det kan se ut så här när man lider av någon sjukdom inom ångestspektrat. Det kan också vara tidiga tecken i en depressionssjukdom.

Du och Din läkare verkar ha provat en del farmaka som har antidepressiv effekt, utan lyckat resultat vad jag förstår av Ditt brev. Att man kan må sämre inledningsvis (1-3 v) av t ex Cipralex är väl känt, och det tycker jag Du skall diskutera med Din läkare.

Att arbetsmiljön på arbete kan var en orsak går inte att utesluta, även om det gått så lång tid som 2 år. Att det skulle bero på en rent fysisk arbetsmiljö låter orimligt, men det psykiska arbetsmiljön kan vara svårare att rå på. Här är det försäkringskassan och arbetsgivare, tillsammans med Din läkare, som har som uppgift att se över vilka alternativ som finns.

Sammanfattningsvis ser det ut som det finns ytterligare saker man skulle kunna hjälpa Dig med. Det bör vara Din husläkare som håller i dessa rehabiliteringsansträngningar tillsamman med försäkringskassan.

Med vänliga hälsningar Anders Berntsson chefsöverläkare, psykiater.


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Biverkningar av mediciner mot depression

2011-08-10 | 14:07

av Jan Wålinder

Känner ett lätt tryck över bröstet.

2011-07-30 | 00:22

av Anders Clarberg

Medicinering vid långsam metabolisering

2011-08-10 | 01:01

av Anders Berntsson

Byte av läkemedel mot depression

2011-07-14 | 12:40

av Jan Wålinder

Panikångest och depression

2011-07-21 | 15:45

av Anders Berntsson

Risk för fosterskador av cymbalta mot depression

2011-05-27 | 09:06

av Anders Berntsson

Hur länge ska jag äta Citalopram? Vill ha medicinen hela livet ut

2011-06-15 | 15:48

av Jan Wålinder

Familj i kris - sonen har depression

2011-05-13 | 08:26

av Anonym användare

Risk för fosterskador?

2011-05-27 | 09:04

av Anders Berntsson

Anonym diagnos?

2011-04-14 | 16:03

av Anders Berntsson

Minskad stress vid depression?

2011-04-26 | 16:44

av Jan Wålinder

Yr och konstig av Citalopram

2011-03-8 | 10:06

av Anders Berntsson

Må sämre vid tillfrisknande?

2011-02-28 | 10:52

av Jan Wålinder

Hur länge kan man äta Sertralin? Planerar att bli gravid

2011-02-17 | 13:41

av Anders Berntsson

psykisk störning

2011-01-5 | 17:08

av Jan Wålinder


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons