Fråga doktorn

Fråga   Psykiatri

Jag har fått ångest sedan det tog slut med min flickvän!

Hej! Jag har precis upptäckt att jag kanske lider av ett besvärligt kontrollbehov. Det har skapat konflikter med människor runt omkring mig och framför allt mig själv som jag inte kunnat förstå förrän nu. Det är nog enklast att beskriva med ett exempel, min senaste konflikt: Jag gjorde slut med min flickvän för tre månader sedan för att jag kände att jag inte var kär i henne längre och vi hade varit tillsammans i sex månader - ganska länge på min skala. Det kändes jättebra de första två veckorna, men sedan uppstod en ångest inom mig som jag inte kunde förstå. Jag ville desperat ha kontakt med henne och det kändes inte bra förrän jag på nåt sätt visste vad hon gjorde, vem hon var med, hur hon mådde etc. Inte så konstigt kanske just då, men jag har fortsatt att ta kontakt, fastän jag egentligen inte vill, utan att förstå var behovet kommer ifrån. Hon har blivit mer och mer distansierad vilket har gjort att min ångest blivit värre. Nu har det gått tre månader och hon har i praktiken sagt upp bekantskapen med mig, men jag går fortfarande förbi hennes fönster och undrar vad hon har för sig. När jag får veta vad hon gör, var hon är o.s.v. försvinner ångesten, men den kommer alltid tillbaka vid ett senare tillfälle. Jag har alltid trott att det varit för att jag trots allt var kär och ville bli tillsammans igen, men det känns fel. Kan det vara så att jag känner ett behov av att ha kontroll över situationen, vilket innebär att ha kontroll över var hon är, vad hon gör, vad hon tänker, o.s.v.? Vi hade väldigt många konflikter eftersom vi inte kunde föra en diskussion på ett normalt sätt och jag misstänker att det också kan ha att göra med att jag helt enkelt försökte styra hennes åsikter. Det är också ett genomgripande problem i mitt liv jag har haft svårt att respektera andra människors åsikter. Jag undrar, är det också en naturlig följd av ett kontrollbehov? Det här har skapat ett ofattbart lidande i mitt liv med så många konflikter kring mig. Jag har insett att allting bottnar i en grundläggande otrygghet, men jag har aldrig lyckats sätta foten på vart den uppstår. Det här är den enda rimliga förklaringen jag kan hitta. Det absolut jobbigaste är när det bildas en negativ återkoppling, en ond cirkel, av att jag får ångest när personen tar avstånd, vilket gör att jag måste ’lösa konflikten’ vilket driver personen på ännu större avstånd. Det är just detta som hänt mellan mig och henne, och en hel del andra personer i mitt liv. Jag undrar, hur kan jag angripa detta problem? Kan det ligga fler dolda behov bakom som jag inte ser? Hur uppstår ett kontrollbehov? Hur blir jag av med det? Vilka tankegångar är användbara när jag hamnar i en sån här konflikt? Hur kan jag reparera den här typen av skador i en relation?

Svar:

Tack for din fråga. Av din beskrivning förstår jag att brytningen med din flickvän haft långtgående effekter för dig. Du känner ångest och uppträder på ett sätt som du själv finner irrationellt. Vad jag kan förstå så finns
det dock inget i detta som på något sätt tyder på att du skulle lida av någon psykisk sjukdom.
Jag tror att dina reaktioner får förklaras utifrån
ett normalpsykologiskt perspektiv och den tröst som finns är att dessa brukar gå över med tiden. Några särskilda behandlingsinsatser tror jag knappast ar nödvändiga.

Lycka till.

Med vänlig hälsning,

Lars Davidsson
Psykiater, överläkare

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Orolig son som mår illa

2015-12-17 | 09:05

av Anne Grefberg

Jag får ALDIG någon kram!

2015-06-20 | 12:38

av Anne Grefberg

Dålig anknytning till barnet?

2014-12-18 | 12:24

av Anne Grefberg

Hur hanterar jag situationen med min tränare?

2014-12-13 | 23:22

av Anne Grefberg

Dåligt förhållande sedan vi fick barn, snälla hjälp!

2014-12-11 | 17:04

av Anne Grefberg

Mamma

2014-11-8 | 21:45

av Anne Grefberg

Hur löser vi konflikter konstruktivt?

2014-10-14 | 17:42

av Anne Grefberg

Jag vet inte hur jag ska göra

2014-10-11 | 22:29

av Anne Grefberg

Destruktiva beroenden.

2014-08-16 | 03:53

av Anne Grefberg

En vuxen son med alkohol problem

2014-07-16 | 23:40

av Anne Grefberg

hej!

2014-06-4 | 11:56

av Anne Grefberg

Svårt att bli upphetsad

2014-04-5 | 14:13

av Anne Grefberg

medicin och kropp

2014-03-11 | 01:48

av Anne Grefberg

Måste två tjejer ha oralsex?

2014-03-10 | 23:05

av Anne Grefberg

Trång förhud.

2014-03-10 | 21:08

av Anne Grefberg


Annons
Annons
Annons
Annons