Fråga doktorn

Fråga   Psykiatri

Fråga: Hur skall jag få rätt hjälp!?

Fråga: Hej! Jag är 28år, har varit sjukskriven, haft akivitetsersättning de senaste 4 åren för depression och ångest. Jag har alltid varit intresserad av kristaller och tarotkort och tala med djur och sådant. Jag kan se auror och symboler runt människor. Kan se sk tankeglimtar, som när en person får en idé eller byter tankemöster. Ibland kan jag också höra, det har hänt några gånger att jag har hört någon ropa på mig och några minuter senare så ringer personen i fråga - ibland har vi ringt samtidigt också. Dvs när jag lyfteluren och skulle slå telefonnummret så är personen redan i luren, har just ringt och det har ej hunnit gå fram någon signal och vi blir mycket fårvånade båda två. Men är detta någon sjukdom? Tankestörning / psykos? Vad är skillnaden?Min psykiatriker säger att jag har tankestörning. Och det tror jag själv också. Läkaren undrar också om jag har Aspbergers. Och jag har diagnos på dystymi och depression, som min nya läkare tror är felaktig. Hur som hellst är jag ganska handikappad av mitt oförutsägbara humör, ofta kan jag tappa all energi på en sekund utan förvarning och inte orka göra klart. Blir grinig och arg och kan bli ganska oförsämd eller helt tappa tålamodet med det jag håller på med. Tex bäddar jag sängen så kan jag råka i slagsmål med täcket. Dock brukar det vara övergående på några minuter / timmar och sedan kan jag vara på riktigt bra humör. Mitt minne är ingen höjdare, jag kan glömma hälften, när jag handlar, glömma sätta in glass i fysen eller ställa tandkrämen i kylskåpet. Min man har lärt sig känna igen mina attacker eftersom det syns i ögonen på mig jag har svårt att fästa blicken och ögonen flackar hit och dit. I bland har jag sett också att mina pupiller kan vara olika stora, det har jag inte nämt för någon läkare. Jag tycker det är väldigt jobbigt att ha kontakt med psykiatrin, jag ogillar att prata och svara på frågor. Det hittils på alla dessa år har det bara varit plågsamt och jag kan inte se att det lett till någon vettig förbättring i mitt liv, jag får inte ut något av det, det känns som det är mest för psykiatin vill som jag går dit. Hur kan jag finna rätt hjälp för mig? Jag äter citalopram 20mg men jag tycker att den här medicinen mest ger mig biverkningar i form av muntorrhet och nattliga svettningar, men bara lite humör förbättringar och kan bli fruktansvärt ledsen för ingenting men när problemet är löst så blir glad igen, vanligtvis, eller gråter jag dagar i sträck och jag vet inte varför.. Snälla, av psykiatrin får jag inte mycket till hjälp, varken piller eller samtal hjälper ju för mig, vart skall jag vända mig? Mitt liv fungerar ju inte, och jag är trött på att äta piller och svara på frågor och bli runtbollad i psyiatrin. Vad finns för hjälp att få?

Svar:

Tack för Din fråga. Jag tycker inte att de intressen (tarotkort och kristaller) liksom de upplevelser Du har (auror, symboler och tankeglimtar) nödvandigtvis ar tecken på sjukdom (även om det mycket väl kan vara som Din
psykiater säger att Du har tankestörningar). Huruvida Du lider av Aspbergers syndrom är kanske något som bör utredas (även om jag ur Din berättelse inte kan se att det finns så mycket som talar i den riktningen). Du berättar
också att Du lider av dåligt humör och dåligt minne. Psykiatrin tycker Du inte har kunnat hjälpa Dig (vare sig med medicin eller med samtal). Frågan är då vad som kan göras?

Ett förslag är att Du berättar ungefär detsamma som Du berättat för mig för Din psykiater/psykolog/kontaktperson. Det är svårt att hjälpa- särskilt om man kanske inte riktigt vet vad man skall hjälpa till med. Kanske finns det något som görs nu som skulle kunna göras annorlunda?

Tyvärr har jag nog inte så mycket andra råd att ge- men säkert finns det hjälp också för Dig.

Bästa hälsningar

Lars Davidsson, psykiater.


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Biverkningar av mediciner mot depression

2011-08-10 | 14:07

av Jan Wålinder

Känner ett lätt tryck över bröstet.

2011-07-30 | 00:22

av Anders Clarberg

Medicinering vid långsam metabolisering

2011-08-10 | 01:01

av Anders Berntsson

Byte av läkemedel mot depression

2011-07-14 | 12:40

av Jan Wålinder

Panikångest och depression

2011-07-21 | 15:45

av Anders Berntsson

Risk för fosterskador av cymbalta mot depression

2011-05-27 | 09:06

av Anders Berntsson

Hur länge ska jag äta Citalopram? Vill ha medicinen hela livet ut

2011-06-15 | 15:48

av Jan Wålinder

Familj i kris - sonen har depression

2011-05-13 | 08:26

av Anonym användare

Risk för fosterskador?

2011-05-27 | 09:04

av Anders Berntsson

Anonym diagnos?

2011-04-14 | 16:03

av Anders Berntsson

Minskad stress vid depression?

2011-04-26 | 16:44

av Jan Wålinder

Yr och konstig av Citalopram

2011-03-8 | 10:06

av Anders Berntsson

Må sämre vid tillfrisknande?

2011-02-28 | 10:52

av Jan Wålinder

Hur länge kan man äta Sertralin? Planerar att bli gravid

2011-02-17 | 13:41

av Anders Berntsson

psykisk störning

2011-01-5 | 17:08

av Jan Wålinder


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons