Fråga doktorn

Fråga   Psykiatri

Fråga: Biverkningar av Cipralex och Imigran?

Min dotter har ordinerats Cipralex mot sin utmattningsdepression delvis mot hennes vilja. Hon har taget tre tabletter men läser att man inte bör ta dem med Imigran som hon använder ofta för sin migrän. Nu är jag orolig för vad som kan hända.

Svar:

Det är inte vanligt att kombinationen Cipralex och Imigran ger allvarliga biverkningar, detta under förutsättningen att Imigran endast används då och då. Imigran skall ej användas i förebyggande syfte utan som behandling vid ett akut migränanfall. Det blir då fråga om en tillfällig kombinationsbehandling och den brukar som regel inte ställa till några problem. Både Cipralex och Imigran påverkar den signalsubstans vi har i
hjärnan, nämlign serotonin. Får man en alltför stark serotonineffekt genom att tex under längre tid använda båda läkemedlen samtidigt kan biverkningar uppstå tex som sömnstörningar, ökad oro, ängslan och darrningar i kroppen.

Men som sagt med försiktig användning av de två läkemedlen brukar det gå bra utan större problem Diskutera gärna de här frågorna med den läkare som ordinerat Cipralex och Imigran.

Vänliga hälsningar
Jan Wålinder
Professor emeritus, psykiater.


Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Biverkningar av mediciner mot depression