Hej. Jag undrar om återkommande depressioner hos en drabbad i allmänhet blir färre och lindrigare med åldern. Jag tänker speciellt på skillnad från tonåren/20-29år jämfört med när man kommer upp i 30-40-50-årsåldern. Detta är något jag fick höra från min läkare för några år sedan, men finns det även forskning som visar det? Själv är jag 32 år och tycker mig ha märkt förbättringar de senaste åren. Jag vet dock inte om det beror på min medicinering. Nu har jag sjunkit ner i en depression igen så det känns ganska hopplöst... Tack på förhand!
Man kan ju alltid hoppas att just återkommande (recidivierande) depressioner blir färre ju mer vi lär oss om depressioner. Det svåra är att visa det i forskning, eftersom man måste följa just den patientgruppen (med recidivierande depressioner) under lång tid.
Vi vet däremot att depressioner ökar i samhället. Om det beror på att fler blir deprimerade, att man söker sjukvården mer för depressioner eller att man blir det oftare finns ingen entydig forskning kring. Jag tror dock, som Du själv har märkt, att mediciner till viss del kan hjälpa är en riktig iakttagelse. Problemet uppstår när man litar alltför mycket på att mediciner skall lösa alla problem. Då blir det en återvändsgränd.
Att antidepressiv farmaka förbättrats de senaste åren, både vad gäller effekt och biverkningar, är nog de flesta ense om. Vid rätt indikation kan det vara en livräddande behandling.
Vänliga hälsningar Anders Berntsson chefsöverläkare, psykiater.