Forum Depression och ångest


Vilka mediciner fungerar på er?

Hej! Jag har i många år lidit av depressioner, och psykisk ohälsa som yttrat sig på många olika sätt. Under dessa år har jag blivit behandlad med mängder av preparat, som hittills inte fungerat på mig. Just nu äter jag Ecitalopram (Esertia) men vill byta då jag ätit dem i 4 månader utan någon som helst effekt. Vilka mediciner fungerar på Er därute som också lider av depression m.m? Berätta gärna er diagnos också, så jag vet vad den kan hjälpa mot. Vill veta inför läkarbesök så jag kan känna att jag själv är delaktig i min behandling och inte är helt ovetande om vad det är för medicin jag börjar äta nästa gång. Jag vet att mediciner fungerar olika på olika människor, och bara för att de hjälper er, behöver de inte hjälpa mig. Men! Om det finns en möjlighet att det kan hjälpa mig med, är det värt ett försök!

Jag lider av kronisk depression. Har knappt ngn ångest eller sömnbesvär, utan det här humöret som är ständigt låg. För mig så är det citalopram (består av R- och S-citalopram) eller den renare varianten (es)citalopram (består endast av S-citalopram) som fungerar bäst. De tillhör gruppen SSRI som enbart påverkar serotoninsystemet. Sertralin har också funkat ok men fler biverkningar. Tillhör också SSRI-gruppen. Har du provat antidepp som påverkar både serotonin- och noradrenalin systemen? För många fungerar det mycket bra. Ex. venlafaxin och cymbalta. Sen finns det en ny antidepp som verkar på noradrenalin- och dopamin systemen. Voxra heter medicinen. Jag äter den men den funkar inte så bra mot humöret men jag får lite mer energi av dem när jag kombinerar med citalopram. Känner du ingenting av escitalopram? Inga biverkningar? Vilken dos tar du?


jag lider av ständigt återkommande depresioner o har gjort det i många år jag har oxå problem med ångest och sömnrubbningar jag har oxå ätit en massa mediciner men har just nu tryptizol som antidepp mot ångest har jag lyrica o mot sömnen har jag propavan tycker att det hjälper skapligt i varje fall har diagons bipolär varav depresioner som inte går över du kanske skulle pröva något antidepp som påverkar både serotonin o noraderenalin systemet själv tycker jag att de gamla antidepp medsen som tryptizol fungerar bäst om inte det du äter hjälper så får du ju ta upp det med din läkare igen så han får sätta in något annat vet ju inget om den medicicnen du äter eller vilken dos du tar lycka till


Tusen tack för era svar! Jag har provat det mesta, men ingenting som påverkar dopaminsystemen än, inte heller har jag provat melatonin. Voxra och Melatonin är de jag funderar mest på att prova, men ska sättas in på centralstimulerande (Conserta) så jag kanske ska lugna mig lite och se om de hjälper först. Det var intressant att det finns R- och S-citalopram, det visste jag inte om. Jag tar 20 mg Esertia om dagen, och Imovane på kvällen. Lamotrigin har jag också, och atarax vid behov. Nozinan får jag utskrivet, och sedan äter jag medicin för andra sjukdomar också.


Kort beskrivning om R och S. R och S är benämningar hur molekylen (verksamma ämnet) citalopram är vriden. De är spegelbilder av varandra. Som höger och vänster hand. När man framställer ämnen (molekyler) så kan ibland båda spegelbilder bildas. Racemat betyder att det är lika mycket av båda, 1:1, t ex i fallet citalopram (50 % av R- och 50 % av S-citalopram). I studier har man sett att det är just S formen som har verkan så därför har de tagit fram läkemedlet escitalopram som bara innehåller det. Och därför bara behöver ta hälften så mycket som citalopram. 10 mg escitalopram = 20 mg citalopram. Ex på ett annat fall är Losec (Astra Zenicas megakända magmedicin), som innehåller både S- och R formen av omeprazol. Nexium innehåller bara S formen av omeprazol, dvs esomeprazol. Läkemedlerna Cipralex och Nexium är bara ett sätt att tjäna pengar. Mer kan ni läsa i läkemediet: http://www.google.se/url?sa=t&source=web&ct=res&cd=1&ved=0CAYQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.janusinfo.se%2Fimcms%2FGetDoc%3Fmeta_id%3D5376&rct=j&q=R+och+S+kirala&ei=Yfu0S_PCDZPFsgbv1tGsDg&usg=AFQjCNHYAhcy1mPdjXoWir7OcxP0_4rwuw


Hej lider också av ständiga depressioner Jag tar sobril när det är som värst o det tycker jag hjälper mig mycket blir lugn o harmonisk Min läkare säger att man blir beroende av det men jag är 64 år o behöver jag det resten av livet så tycker inte jag att hon ska neka mig för då byter jag läkare


Jag äter cymbalta mot depression och tycker att den fungerar bra. Har ätit den i ett par år nu och känner inget behov av att byta den till något annat. Däremot har jag blivit tvungen att äta två mediciner i perioder som jag bytt flertal gånger, först lamictal, sen zyprexa och efter det risperdal.


Tack för era svar! Cipra: Det var väldigt läsvärt det du skriver. Så mycket man inte vet om vad man stoppar i sig egentligen! Ruggo: Äter du "bara" Sobril? Själv är jag lite rädd för sådant som är beroendeframkallande, men fungerar det så är det ju väldigt bra. Elevira: Vad skönt att du hittat rätt medicin för dig! Cymbalta åt jag ett halvår men den var inte rätt för mig. Roligt att se att så många svarar mig, men det finns plats för fler! Glad Påsk också, förresten!


Äter själv Sertralin och den fungerar bra på mig. Men såklart det kan variera från person till person. Idag har jag bestämt att jag skall bara få äta lite godis på Annan dag påsk men självklart så kan man få panik och äta både tidigare och senare än den dagen.


Jag har provat flera olika mediciner. Den jag började med var Efexor depot hjälpte inte alls. Sedan har jag provat Cymbalta, båda de två är extra starka antidepp. Trots att jag har en djup depression hjälpte de inte. Det kändes inte kul. Då fick jag prova Cipramil o den hjälpte verkligen jättebra i fem år, bytte till en likvärdig fast billigare av den Citalopram, funkade bra. Har Sobril vid behov men om antidepppen hjälper behövs de inte, eftersom ångesten ger sej med då. Mer om jag glömt ta medicinen några ggr. Även Propavan vid behov, funkar bra, för sömnen. Provade Atarax ett tag, en mildare sort av lugnande men de hjälpte inte. För ett halvår sedan slutade plötsligt Citalopramen hjälpa. Eftersom jag har Manodepressiv sjukdom (provat både Litium o Lamictal mot den men ej hjälpt) fick jag prova en stämningsstabiliserande sort som är Sveriges dyraste sådan, Abilify, en helt ny sort med mkt färre biverkningar tex ingen viktuppgång (som Citalopramen o Cipramilen ger) -ihop med lägre dos av Citalopramen. Hjälpte inte. Nu har jag börjat en annan stämningsstabiliserande som heter Zyprexa och slutat helt med citalompramen. (den är med dyr tur man kan få på avbetalning) Inte kännt ngn verkan än. Det som är intressant är att de extra starka antideppen ska hjälpa om man har "vanlig" depp men att om man har manodeppsjukdom gör de inte det-o då är detta ett indicium att man kan ha en manodepp sjukdom istället. Hoppas verkligen du kan hitta ngn sort som hjälper dej! Annars kanske ect (elektrochocker) kan vara ngt för dej. Kram


Har du fått någon annan hjälp än medicin? Medicin är ju inte den enda eller mest verksamma behandlingen mot depression.


Jag ahr provat KBT, och DBT för c.a 3 år sedan när mina problem yttrade sig på ett annat sätt. Jag har dessutom provat ljusterapi, hypnos, symboldrama och har haft kuratorer och psykologer. Förutom det har jag gått i en stressgrupp i ett halvår och en ångestgrupp i ett halvår, och fått öronakupunktur under ett halvår. Nu har jag "bara" min kurator, och jobbar naturligtvis mycket själv på hemmaplan med min depression. Lyssnar på avslappning, promenerar och mediterar och försöker tänka glada tankar varenda dag trots att det inte är så lätt. Jag vägrade medicin i ett år innan jag kände att jag verkligen behöver någonting annat för att jag själv inte har kapaciteten att ta mig ur det här, utan behöver viss hjälp. Vad är den mest verksamma behandlingen enligt dig då?


Ok, då har du verkligen försökt många olika saker! När jag läste ditt första inlägg så fick jag intrycket att du enbart har blivit erbjuden medicin, men jag förstår att jag hade fel på den punkten. Ja, mest effektivt - det är väl medicin eller ECT eller psykologisk behandling, verkar vara olika för olika personer. Själv hade jag stor hjälp av psykodynamisk terapi under en period av mitt liv, senare fungerade KBT bättre. Det beror nog mycket på om man hittar en psykoterapeut som man känner förtroende för. Hoppas verkligen att du hittar något som hjälper. Kanske en ny medicin, kanske en annan psykoterapi, kanske ECT? Lycka till!

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons