Forum Depression och ångest


validering/invalidering

Håller på med ett avsnitt om validering i min dbt-behandling. Och jag har upptäckt att jag invalideras väldigt ofta av mina närmaste. Är det någon här som har erfarenhet av detta?

Jag förstår inte begreppen... validering/invalidering... Förklara gärna lite närmare, jag blir nyfiken och intresserad. Kram!


Samma här!!!


Validering betyder att någon eller du själv bekräftar och berättigar det som du gör i positiv mening. Tex om jag har gjort något som jag tycker är jobbigt, som i mitt fall gå till doktorn. Då validerar jag mig själv för jag gick dit. Det kan handla om små saker tex att jag orkade dammsuga. Invalidering är när någon eller du själv tex säger hur du borde tycka, tänka och känna. Eller om dom eller du själv behandlar dej illa på något sätt. Tex så sa min mamma till mig när vi var på ICA och jag skulle plocka i lite lösgodis i en påse " det borde du väl inte äta, du håller ju på att gå ner i vikt" Jag har upptäckt att många tycker till hur jag borde känna och tänka.


Oj oj vad invaliderad jag har blivit av min moder. Hon är död och begraven sedan 15 år men ärren finns kvar. Lycka till! KRAM


Aha, då förstår jag :-) Ja jag valideras och invalideras ständigt av min omgivning... av olika individer omkring mig. En person särskilt (nämner inte vem här) har invaliderat mig ofta, vilket har varit jobbigt... men det händer mer sällan numera. Jag har just idag valt att köpa en bok online som heter "Konsten att hantera superjobbiga människor". Jag har märkt att jag möter många människor som jag inte riktigt fått kläm på hur jag ska bemöta dem. Jag hoppas få tips i boken. :-)


Ja det verkar som om mammor har patent på att invalidera:/

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons