Forum Depression & ångest


Vad hjälpte er att må bättre??? Snälla skriv!!!

Jag är 27 år och min depression började för 6-7 år sedan och jag har aldrig kommit ur den. Jag har inte kunnat vidareutbilda mig, inte kunnat jobba, förlorat alla gamla vänner och det känns hopplöst. Jag har prövat många mediciner genom åren, även ect, samtal, psykoterapeuter, åtskilliga läkare men inget har kunnat ta mig ur det svarta hålet jag lever i. Den enda medicin jag har nytta av är sömntabletten och Stesolid vid ångest, men i övrigt har inget hjälpt mot själva depressionen. Jag skulle vilja känna mig piggare, hitta en mening med livet, kunna längta efter något och känna hopp. Finns det inga resor, läger, kurser, rehab etc etc för oss med djupa depressioner? Om ni känner till något så berätta gärna om det, jag skulle verkligen vara tacksam för alla tips och råd. (Just nu äter jag Voxra och cymbalta för just depressionen. ) Jag känner mig helt förtvivlad och livet är så tungt att jag inte vet vad jag ska ta mig till! Snälla ge mig råd om ni har några!!! Jag bor i Västra Götaland.

Hej har varit sjukskriven i 2 år av utbrändhet och med det svår depression. Har inte fått någon psykriatisk vård ännu men väntar. Det jag har lärt mig av allt är att jag ändå känner mig på nått sätt starkare och att man inte ska ha för stora krav på livet. Visst ibland men att jag försöker förhindra det att bli för full kan jag få självmordstankar. Det är något som kan komma över mig annars med men att jag ska göra det som är roligt och det jag vill först. Det kanske händer något roligt i framtiden som jg inte kunnat varit utan. Alla människor lever för hoppet! du får även tänka vad bra du har det igentligen om du förstår vad jag menar:) Gör något som gör dig glad och även andra. Du är mer betydelse full än vad du tror! Kram


Jag undrar det själv. Mitt problem är att ingen tror jag är sjuk. De bara släpper mig utan att jag får någon hjälp. Det enda som hjälper mig är att gå ut och gå. Även fast jag gråter medans jag går så gör jag det. Alla säger ju att man ska göra det man tycker är roligt. Men om man inte tycker något är roligt då? För mig blir det mest att jag går imellan datorn och tvn. Vänner tappar man också ja.. Jag har tyvärr inga råd att ge.


Hej Deppelina Jag har någon skum ADHD/Aspergre utan diagnos, jag hittar en hel del av intresse på internet, det finns flera bra saiter för oss. Du kan prova på en sait för bipolära http://bipolar.forum24.se/bipolar.html För övrigt tror jag att, oavsett vilken diagnos man har, så är promenader något som faktiskt dämpar ångesten, har ofta känt mig på bättre humör efter en längre promenad, även om det sutit väldigt långt inne att komma iväg.


Låter konstigt inga antidepp hjälper dej...finns ju SÅ många....ECT kan det va ngt (elchocker) Testa det. Men endel blir aldrig helt bra, det kallas dystymi, kronisk depp. Den får acceptera o lära sej leva med o göra det bästa av livet ändå.


Hej! Låter hemskt trist. Verkligen, att depressionen har förstört så mycket för dig. Själv har jag haft stor hjälp av psykoterapi. Du skriver att du har gått i terapi. Men det kan ju finnas olika skäl till att det inte har hjälpt: personkemin mellan dig och psykoterapeuten, metoden passade inte, terapeuten hade otillräcklig utbildning . . . Så det kan nog vara värt att ge det en chans igen. KBT kan funka även vid svåra depressioner. Men då ska de vara KBT med fokus på beteendeaktivering, inte att förändra tankemönster i första hand. Tyvärr är det alltför många som säger sig bedriva KBT som saknar adekvat utbildning. När det handlar om så svåra problem som du har så behöver du gå hos någon som är legitimerad psykoterapeut inom den metoden som personen bedriver. En tanke som slår mig är ECT. Jag har läst och hört att personer som har provat massor med mediciner utan resultat slutligen har blivit hjälpta av ECT. Det låter kanske otäckt, men jag tycker verkligen att det kan vara värt. För som du beskriver det kan du inte fortsätta ha det! Du är ung. Om inget annat hjälper tycker jag absolut att du ska kontakta sjukvår och be om ECT-behandlng. Personligen har jag haft nytta av självhjälpsböcker: "Mindfullnes en väg ut ur nedstämdhet" och "sluta grubbla börja leva." Men det kan vara svårt när man är som allra mest ner. Kanske man behöver proffesionell hjälp först, och sedan kan man använda böckerna för att kunna hantera sina problem på egen hand. Lycka till!


såg att en av råden var ect fick 15 på raken.. de hjälpte inte... men min psykolog hjälper mej.. så sök psykolog e mitt råd.. har provat mer antidepp än som står i fass... kramizar


Hej! Nu såg jag att jag hade missat att du redan hade provat ect, vilket jag rekommenderade dig att prova i mitt förra svar. Då skulle jag ännu starkare uppmana dig att söka adekvat psykoterapeutisk hjälp. Kolla att den du går hos har legitimation från socialstyrelsen för den metod som personen bedriver (dvs inte psykodynamiker som säger att de "jobbar kognitivt"). Det finns alltför många kvackare, även inom sjukvården. KBT med fokus på beteendeaktivering har starkast forskningsstöd. Du har rätt att kräva denna hjälp av psykiatrin! Önskar dig verkligen att du kommer att kunna må bättre!


Jag har inget bra svar att ge. Själv är det ingen antideppmedicin som hjälper mig så jag får ECT och ECT hjälper mig jättebra men det hjälpte ju inte dig tyvärr.


Vad hjälpte mig? En sambo som stod/står ut. Någon som satte/sätter krav på mig. En Hypoman period då jag kom på att jag kunde ta kontrollen över mitt liv och min sjukdom. Kontroll. Nu känner inte jag dig, och jag är super dålig på att komma med råd. Jag kan bara dela med mig av mina erfarenheter och hoppas på att det hjälper någon. *Kram*


Och Lithium!


tjena deppelina e i samma situation precis som du . 27 år depremerad ångest tappat polare sömn problem. jag vet inte om jag har någrta bra råd då det mesta har gått dåligt får mig med går på efexor och stasolid för tillfället men nyligen startat med boende stöd. jag vet inte om du vet vad det är så jag drar en snabbgenomgång. i stort sett så e det en avdelning som har med soc o göra fast dom e bra:). det kommer hem folk nån elle några ggr i veckan och hjälper dig med vad det nu e du vill göra diska damsuga etc kanske behöver tvätta handla vad vet jag, det e sånt jag har startat med nu ska dock ej säga att jag e bota för det e jag icke men det e trevligt att få avbrott i min inlåsta dystra vardag då o d samt att få lite saker gjorda för när vi väl får det jort mår man litet bättre. detta kanske e något du ska titta på som sagt dom hjälper dig i din takt och med det du känner för. man kan ochså se tilla tt dom kommer o putter på en om man ska till läkare eller om man har nån tid att passa för vi vet ju att det e så lätt att avboka:( hoppas ddetta hjälper dig. :)

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons