Forum Depression och ångest


Vad har ni för dygnsrytm? Sovvanor, rutiner...

Jag är lite nyfiken bara... så den som vill kan svara och den som inte vill kan låta bli :-) Vad har ni för dygnsrymt? Vilken är den tid ni oftast går och lägger er och vilken tid på morgonen går ni oftast upp? Har ni regelbundna tider eller varierar det kraftigt? Jag själv är kvällsmänniska och trivs med att vara uppe sent. Är gärna vaken till minst kl 01 och sover sen gärna till 09. Detta kan variera på plus-minus en timme åt vardera hållet... kan sova såväl två timmar mer och två timmar mindre, i värsta fall två timmar mindre då. Vilket jag inte mår bra av i längden, har jag märkt... För att komma till ro inför natten brukar jag försöka stänga av msn och undviker att tala i telefon efter kl 22 normalt sett... ibland överskrider jag den tiden på helger och ibland även vardagkvällar... men det är min fasta tidpunkt som jag försöker hålla fast vid rent generellt. Min morgontid är också en tid då jag helst vill vara ensam... fast loggar gärna in på msn förmiddagar för en chatt-stund med andra daglediga :-) Jag har hört att många som mår psykiskt dåligt vaknar tidigt... vilket inte händer mig, jo när jag har värk... då kan jag vakna och sova oroligt... då kan jag vakna redan vid 04-05-tiden... men har förmågan att somna om som tur är :-) Ja nu vill jag inte göra en alltför lång utläggning om mig själv o mina sovvanor, utan var mer nyfiken på er andra här... så berätta gärna om ni vill :-) Kram!

okeeeeej, hehe, vanor? finns inga, asså jag har ingen rygnsrytm alls typ, jag går o lägger mig oftast kring 02, varannan vecka på vardagar e det kl 06 jag går upp, på helgrna sover jag längre, mina barnfria veckor, just det, då sover jag hur som haver, finns inga rutiner alls då heller,, kram /TC


Jag är jättenoga med att vara i säng kl 22 för annars orkar jag inte nästa dag. Jag jobbar och vet att för lite sömn påverkar mitt mående jättemycket. Sen tror jag att man måste hitta sin egen dygnsrytm, när jag var sjukskriven för depression för några år sedan så mådde jag jättebra av att sova lite på eftermiddagen också. Sömn är ju läkande men precis som alla annan medicin kan det bli för mycket av det goda.


Hum... Jag har inga vaonr, bara ovanor. :-P Nej... För mig är det så att sömnen periodvis helt enkelt inte vill infinna sig oavsett hur trött jag är. Ibland kan jag hitta orsak till att det blir så, och andra ggr vet jag helt enkelt inte. För mig går det i skov, är bättre numera men långt ifrån bra. Precis som du är jag kvällsmänniska, uppskattar och njuter oxå morgonstunderna för mig själv de ggr jag inte är så förbenat trött. Då blir jag mest bara grinig ist och uppskattar ingenting. Men i alla fulla fall så försöker jag att varva ner lagom till 22-tiden men 8 av 10 ggr misslyckas jag och somnar sällan förrän långt efter midnatt - OM jag somnar. Det är synd, nog vore det bra om det skulle börja fungera.


Ja, jag förstår ju att de som ska upp och jobba behöver sova tidigare, själv jobbar jag ju eftermiddagar nu och det passar ju min "normala" dygnsrytm jättebra :-) För lite sömn är ju jobbigt i längden...


Har nyligen fixat till min dygnsrytm från att förut vara att jag sov 05:00-13:00 till en mer normal 23:00-07:00. Den är inte helt stadgad ännu men dammit nu ska det fasta för gott!

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons