Forum Depression & ångest


Vad är ett självskadebeteende?

Att alla som skär sig har ett självskadebeteende är nog alla överens om. Att ta massa droger och dricka överdrivet mycket alkohol som skadar kroppen hamnar nog också under den kategorin. Jag lider inte av något av ovannämda problem men jag undrar ifall jag ändå har ett beteende jag borde ta upp med en läkare eller med min terapeut som ett problem. De vet på ett ungefär..men det känns lite "mesigt" att specifikt ta upp det. Jag har genom åren alltid slängt in mig i situationer i syfte att dö men som oftast slutat med skador ex. revbensbrott, hjärnskakningar m.m. Tanken då var lite att jag redan har daglig smärta och att skaderisken då var värt risken, spelade inte någon större roll kändes det som. Det jag lagt på mig de senaste månaderna är att jag medvetet skadar mig. Jag har nyligen börjat få panikattacker (har varit relativt befriad från det förut) och kan inte hantera dem....vet att jag inte kommer dö av dem..blir istället så förbannad att jag börjat slå handen i väggen eller i lämpliga hårda ytor...vill få ur mig en ilska som jag inte vet vad jag skall göra av med ihopp om att dumpa attacken. Eftersom jag är så otroligt lugn och snäll som person tycker jag inte riktigt om mitt nya sätt att hantera ilskan. Tidigare lade jag mig under täcket och väntade ut ångesten med tårar...behöll då ilskan inom mig. Mådde dåligt över det men jag mår inte bra heller av att slå sönder min hand. Jag fick sobril för lite över en veckas sedan pga en episod med självmordplaner. Problemet är att medicinen ger tvärtom effekt...blir trött av dem visserligen..men eftersom jag är väldigt trött innan..blir jag mer ilsken trött...går knappt att hålla sig vaken..då gör jag istället korkade saker mot mig själv....borde gå och lägga mig då men det går inte.. Medicinfrågan kan jag ta upp men det här med handen....är det något jag kan ta upp med dem...vill inte verka gnällig...det är ändå självförvållat... Inte lätt att prata om sådant här....

Givetvis ska du kunna ta upp ALLA dina bekymmer med din läkare eller andra behandlare. Absolut! Jag förstår att det inte alltid är lätt att ta upp saker o ting, men rätten att tala om allt som påverkar måendet har du ju.


hej! lider själv av självskadebeteende, på alla olika sorters vis. och jag tycker att du ska ta upp det med dina behandlare. att det är "mesigt" att "bara" slå handen i väggen håller jag inte med om. tanken som får dig att skada dig själv måste behandlas, så du inte fortsätter. så, var inte rädd att ta upp det med din läkare, dina behandlare. de behöver veta om de ska få chans till att hjälpa dig. jag har varit i samma situation, och det är jobbigt till en början, men nu kan jag tala öppet om det och jag får hjälp. lycka till. =)

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons