Forum Depression och ångest


Tillgång till journaler

Hej, Jag har spärrat mina journaler från psykiatrin och vill ha det så fortsättningsvis. Inte ens tillfälligt vill jag att andra vårdgivare skall ha tillgång till dem. Är det någon som vet hur det fungerar med "spärrad journal" när andra läkare och myndigheter vill få tag i dem? Det jag menar är ifall en läkare kan gå in i journalen ändå utan att jag gett tillstånd till det? Icke spärrade journaler är det väldigt lätt att få tag i och även om det är ett lagbrott är det ingen stor sak för mig. Det är just psykiatrins journaler som jag inte vill skall vara tillgänglig för en medicinsk utredning. Jag kanske är paranoid men har fått ut egna journaler utan ID förr hos andra läkare och säkerheten är allt annat än bra hur mycket det än tycker det själva. Själva frågan är ifall någon vet om det är krångligare att läsa spärrade journaler. Ex. måste berörda läkare ringa mottagningen där journalen är spärrad och få någon särskild "kod" eller är det enklare än så? Bara en sådan sak att det räcker att jag ger min FK handläggare ett ok på telefon så säger hon det till utredningsteamet att det bara är att läsa igenom journalerna. Jag vet inte...tycker all byråkrati är förvirrande :-(

Nu vet jag mer sedan jag ställde frågan och skriver det här ifall någon mer är nyfiken. FK behöver inte mitt godkänande för att få ut journaler utan alla vårdenheter är skyldiga att ge ut dem vid förfrågan. Sedan blev det rörigt eftersom min FK handläggare blandade in landstinget och privat vård. Utan mitt godkännande får privata vårdenheter ej anslutna till FK INTE läsa mina journaler utan mitt godkännande. Även om tjänsten är beställd av FK får de inte läsa dem, FK får inte heller ge ut mina journaler. Allt klart tyckte jag tills hon började prata om att inom landstinget får hon ge ut journaler till utredande läkare...jaha...varför göra skillnad och det svaret förstod jag inte! Spärrade journaler verkade inte göra någon skillnad utan det är bara att kolla ifall skäl finns, något sådant. För egen del lämnas intyg och utlåtande inlämnade till FK ut till den medicinska utredningen, inget annat. Känns som en falsk trygghet men ändå.


Samhället bygger väl mer o mer på att "storebror ser sig" och vi har nog inte så mycket att komma med om statliga instanser ska utreda, då är det fritt för dem att ta fram infon... de har makten att samordna, men ibland ska man själv godkänna. Typ som vid samarbetet med AF men det är en jobbig sits om man nekar, då stoppar de kanske utbetalningarna... ja eller som i mitt fall: går du med i FAROS "kanske" du får sjukersättning. Jag tog risken att få avslag medvetet, jag sa nej ändå pga hälsoskäl. Men hälsoskälet gör också att jag istället nu kan få fortsatt sjukpenning en period. Ja det heter väl nåt annat, minns inte vad... men typ i 550 dagar då. Så när man inte godkänner saker drabbar det en själv i slutänden menar jag, de har makten - amen! Så det bästa är väl egentligen att buga o nicka o säga ja tack till vad de än bestämmer, även om man blir sjukare av deras åtgärder :( Äh lite pessimistisk idag... sorry, det går väl över... Givetvis ska man vara rädd om sig själv, det är det allra viktigaste.


kolla på PATIENTRÄTTIGHETER där får du ju mycket information....lycka till

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons