Forum Depression & ångest


Forumtråd: Rädd och ängslig

Hej! Jag förstår inte på mig själv riktigt för närvarande. I vissa sammanhang har jag en tendens att känna mig väldigt ängslig och rädd vid möte av andra människor vilket tydligt avspeglas i min blick som ser rädd, ängslig och ibland lite galen ut. Jag märker detta själv, vilket leder till att jag mår ännu sämre och börjar fundera. Medan jag i andra sammanhang kan göra ett självsäkert intryck, som inte minst sammanfaller med min kompetens och framgångar i studier (snart doktorand). Samtidigt infinner sig en tomhet som är genomgående i hela min tillvaro för närvarande, förutom när jag festar då jag är glad, framåt och är bättre på kontakter. Vad kan detta bero på? Är en 23 årig kille och har aldrig haft en flickvän. På detta området har jag blivit osäker, vilket jag tror har påverkat hela min personlighet. Är lite av en drömmare, har sökt det perfekta men av rädsla för att det inte skall bli perfekt har jag aldrig varit kapabel att starta ett förhållande, i kombination med att jag har varit väldigt utseendefixerad när det gäller tjejer. Jag har många vänner, men inga nära som jag känner att jag kan snacka om detta med. Vad rekommenderar ni mig att göra, finns det någon medicin man kan ta, för det är väl inte särskilt lämpligt att gå runt och vara onykter hela tiden, även om det bara är då jag känner mig tillfreds med mig själv. Jag har tvekat ett tag, men känner att jag behöver hjälp nu, det har varat för länge och blir inte bättre...

Du kanske har social fobi? Känner igen mycket av det du beskriver i min sambo. Och han fick diagnosen social fobi. Dock hade vi inte råd med hans medicin som var väääldigt dyr.


Nja. Social fobi har jag inte, det har inte varit så här förut, utan har uppkommit senaste tiden. Tror det har med tjer att göra, att det sänkt mig på ett personligt plan, går och tänker för mycket på det... Men det är lugnt, det löser sig förhoppningsvis... Tack för era svar!


Jag rekommenderar dej att öva på att vara så där framåt som du är onykter då du är nykter istället. Att ta till alkoholen jämt för att få kontakt gör att man till slut får för sej att det är alkoholen som gör en trevlig och utåtriktad... men så är det ju inte, det är ju DU som är trevlig och utåtriktad! Glöm inte det -) Du behöver inte alkoholen som bevis för det, du kan klara det utan. Så mitt råd är: gör ett försök, nä inte ett utan flera -) Lycka till!


Finns det verkligen medicin mot social fobi. Jag menar medicin som verkar. Min sociala fobi har blivit värre på min ålders höst.


Ja, det finns det. Många av de nya antidepressiva medel är det, ex Seroxat (paroxetin), Zoloft (sertralin), cipralex (escitalopram), Aurorix (moklobemid), Efexor (venlafaxin). Men den bästa behandlingen är en kombination av KBT och medicin.


Finns ju andra mediciner mot Social fobi som inte är dyra. Man kan ju ta på avbetalning om man inte har råd med medicinen.


En vän till mej sa att Cipramil hjälpte henne mot hennes sociala undandragenhet Inte mej däremot, men kanske det värt testa?!


Jag vet inte om det finns mediciner men det är något som går att bearbeta i terapi. Det du skriver är inte tillräckligt för att avgöra vad som är lämpligast att börja arbeta med. Gissningsvis är det en bra idé att fokusera på dina relationer till det andra könet. Inte minst för att det brukar vara centralt för hur vi ser på oss själva och är relativt konkret. Drickandet är oroande. Alkoholkonsumtion bidrar till depressioner och om du dricker mycket, svårt att avgöra av brevet men vanligt i studentkretsar, kan det mycket väl späda på din nedstämdhet. Även om man blir upprymd och mår bättre medan man dricker som du verkar göra hamnar man i en djupare dip när alkoholen lämnar kroppen. Johan Ydrén - www.johanydren.se

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons