Forum Depression & ångest


nattskräck/B-människa

Hej! Jag mår som bäst efter kl 22 och fram till 02 ungefär. Då lägger jag mig och sover sedan till lunchtid eller så. Det går ju bra som sjukskriven...! Jag fick höra att det är typiskt vid depression att man mår bättre sent på kvällen. (Det verkar finnas många saker som är "typiskt vid depression" och en del motsäger varandra!) Med hjälp av psykologen jag går hos, har jag insett att jag är en s k B-människa, alltså av den kvällspigga sorten, som är vaken och effektiv fram till gryningen och gärna sover halva dagen. Och nu funderar jag på detta, att det sägs vara "typiskt" vid depression - kan det rent av vara så, att om man tvingas in i en dygnsrytm som inte stämmer med en själv, t ex B-människa som jobbar 8-17, drabbas man lättare av depression? För att sömnkvaliteten inte blir optimal t ex, eftersom man sover på fel tid. Förstår ni vad jag menar? Är det någon som känner igen sig???

Ja, jag förstår! Själv är jag typisk A-människa och har alltid klarat allt bäst på morgonen. Under en tid arbetade jag 8-14.30 och sen 18-21, vilket var mycket ansträngande för mig och jag hade ofta migrän. I mitt anställningsvillkor var en viss övertid inskriven. När jag hade arbetat så 1 år fick jag förmaksaflimmer och blev deprimerad.


Usch, vad dramatiskt det lät! Förmaksflimmer och allt... Jag har ibland tänk att jag nog skulle passa att jobba natt, fast jag har aldrig tänkt på att jag skulle kunna vara B-människa. Ibland är tanken rätt kort! Men jag har valt att jobba dagtid, eftersom det är det mest praktiska. Jobbar man natt kommer man liksom i otakt med hela samhället, eftersom det är uppbyggt på kontorstider. Det har varit, och är fortfarande, rätt omtumlande att plötsligt vända på allt och tillåta mig att fungera enligt min egen dygnsrytm. Men det är väldigt skönt! Jag sover så mycket bättre! Och med lite olika strategier kommer jag överens med samhällets rytm också...


Ja jag vet iallafall att jag är "kvällsmänniska" alltså pigg på kvällen o morgontrött. Har jobbat olika scheman och visst mår jag bättre av att mitt schema stämmer in med min "normala" dygnsrytm. Men det är ju som du säger... man vill "passa in" i samhällsstrukturen, öppettider i butiker o annat... Sen tror jag det är viktigt med dagsljuset för måendet också... sol o vitaminer den vägen... men men vi är olika som individer och det som passar en passar inte en annan... Själv är jag gärna vaken till 01 på natten o sover sen till 9 på morgonen... det känns perfekt för mig om jag kan göra det :-) Sista tiden har jag haft ett schema som börjar runt kl 13 och det är perfekt (jobbar alltså halvtid), ja bortsett från att affärer hinner stänga om de bara är öppna till 18... nåja... Förmiddagarna använder jag till att "vakna till" på... för jag har en ganska lång startsträcka ibland... så jag behöver den tiden till det.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons