Forum Depression och ångest


Näringsbrist?

Uhm.. Har alltid varit väldigt smal, sedan började jag äta antidepressiva (mirtazapin) som gjorde att jag gick upp i vikt, blev alldeles uppsvälld av samlad vätska. Jag bytte bort dem, och har nu bokstavligt talat rasat i vikt igen, är om möjligt ännu smalare än innan. Vågar inte väga mig då jag är rädd för att få en hjärtattack av siffrorna. Ska tillägga, jag äter VÄLDIGT dåligt, har liksom ingen matlust längre. Får inte i mig vitaminer, mineraler etc etc, utan går mest på tomgång och jobbar arslet av mig. Är ständigt trött, illamående, irriterad, sover skit (tar imovane/zopiklon ibland blandat med propavan för att få sova åtminstone några timmar/natt). Fick "uppiggande" medicin av läkaren, men tycker mig bara ha blivit ännu tröttare och segare. Anledningen till att jag inte pratar med min läkare om detta, är att jag inte orkar med allt tjafs om misstänkt ätstörning, eller ja, någon form av det har jag ju, men inte medveten självsvält. Så, vad fasiken händer med mig? Någon som varit i samma situation och kanske kommit vidare och blivit bättre? Mina nära börjar bli oroliga över mitt konstanta viktras, och jag funderar på hur länge min kropp kommer att orka..

Gå till vårdcentralen och begär att de utreder viktförlust. Det kan finnas många anledningar till sådant. Allt från effektiv metabolism (bra), ätstörningar, vissa hormonsjukdomar, infektioner mm kan ge viktras. Men känner du dig frisk fysiskt så tror jag ditt viktras beror på din depression. I så fall är det ju den man ska behandla. Med många antidepressiva kan man få viktökning på köpet (Seroxat, Zoloft, Cipramil mfl). Men eftersom vissa fysiska sjukdomar kan ge liknande symtom så är det bra att kolla upp det. Många hormonsjukdomar kan dessutom behandlas lätt och effektivt och då kommer du också att må mycket bättre.


Tyvärr känner jag igen mig allför väl i din historia. Från i somras och framåt har jag fått försvara mig mot"ätstörningsanklagelserna" efter ett viktras på 20 kg. Jag är inte anorektiker men det är det som först tas upp när vikten kommer på tal och jag har börjat tröttna på frågan som dyker upp med jämna mellanrum. De börjar förstå att det uteslutande beror på min depression, det är svårt med maten och även om jag försöker är det inte alltid jag får behålla det jag stoppar i mig. Det bästa är givetvis att äta men jag har själv blivit hjälpt av multivitamintabletter och omega 3 kapslar. Hjälpt och hjälpt, jag mår lika dåligt i för sig men blodproverna visar på bättring så visst hjälper det men det tar tid innan kroppen är ifatt näringsmässigt. Nu vet jag inte vilken läkare du har träffat men att gå till VC och kolla upp blodstatus är en bra början för att avgöra ifall man skall kolla näringsvärderna och mer specefikt sätta in behandling ex. b vitaminer och järn. Jag svällde också upp av mirtazapinet men gick konstigt nog inte upp i vikt, enbart klädstorlek men den medicinen fick jag enbart för att öka aptiteten så kanske var det det din läkare tänkte på. Fråga efter någon annan medicin som kan bryta upp i din depression så du förhoppningsvis får aptiten tillbaka. Jag slutade äta mirtazapinet själv men åt då redan voxra. Ifall du har varit sjuk en längre tid kan magen ha tagit stryk också som bara förvärrar situationen. Det gör ont att äta helt enkelt så har du magsmärtor och viktras tycker jag du skall höra med en läkare om det. Jag gick själv till VC efter två år med viktminskning och magproblemen, skickades på alla möjliga undersökningar och togs på allvar. Hoppas du snart får må bättre.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons