Forum Depression och ångest


Någon som är bra på stressymptom?

Min separation stressar mig helt klart. Jag har sovit dåligt länge, snittar på 5 timmar per natt den senaste månaden, och blir jättelätt stressad (hjärtklappning) av telefoner som ringer eller posten som kommer i brevlådan etc. och jag vet att det är en krisreaktion och att det går över, men det är en sak som oroar mig lite extra. Kanske kan någon av er kan svara? Stresspåslaget, med hjärtklappning och adrenalinrusher, är nu mer eller mindre konstant. Även om jag sitter stilla eller ligger i sängen på kvällen utan störande ljud så ligger pulsen på mellan 85 och 105. Det är så otroligt tröttande. Eftersom nästan hela släkten har hjärtroblem och mamma dog i hjärnblödning vid 53 så blir jag nu ganska nojjig. Har mejlat min husläkare men får inget svar (fixar inte att ringa och förklara). Ska jag bara coola ner och sluta nojja, eller kan konstant stresspåslag vara påfrestande f hjärtat?

Jag har liknade problem som dig med högpuls och hjärtklappning. Pratade med min psykiatriker om det och fick råda att jag skulle ta pulsen tre gånger per dag i fyra veckor och sedan gå med resultatet till min husläkare för utredning. Min puls låg/ligger nästan alltid runt 100-105 vilket jag tycker är högt så jag förstår din oro. Väl hos husläkaren fick jag höra att eftersom jag är "ung och normal viktig" är det ingen fara. Idiot tyckte jag och tiggde till mig ett EKG som visade sig vara bra. Jag vet fortfarande inte varför jag har så hög puls men har hört från andra med depressioner att det är ett symptom. Det kan väl bero på smärta, stress och oro inför framtiden, ångest etc. Hur som helst tycker jag du skall kontakta din husläkare igen om du inte får svar. Du behöver inte förklara så mycket, jag sade i stort sett bara: Jag har en hög puls som oroar mig när kan jag komma? Menar inte att det är lätt för dig att ringa, menar bara att du inte behöver ge läkaren ett stort utlägg på telefon. Lycka till! Sköt om dig! Kram


TACK Lynx!


Kom faktiskt ett svar på mejlen i eftermiddags, med en uppmaning att be distriktssköterskan ta ett blodtryck. Får se vad det visar.


När jag var som mest stressad för några år sen hade jag en vilopuls på ca 120 i vila MED tabletter (Isoptin m fl). (Utan tabletter vet jag inte). Stress kan göra att man får hjärtklappning, högre puls och högre blodtryck. Min puls var uppe i 180 i vila när "något hände" dvs som du beskrev när posten kom etc. Väldigt läskigt, kändes som jag skulle fick hjärtinfarkt, värkte i hela bröstet och fick svårt att andas. Detta var när jag var kring 26 år bara. Jag övergick i antidepressiva till slut när de kom på att det inte var hjärtat det var fel på.


Innan jag sökte behandling kunde jag få hjärtklappning med ungefär 95 slag per minut. Utan anledning ibland, det baa kom, ibland när jag satt i soffan och gjorde ingenting. Behövde inte ens ha ångest eller må dåligt. Tyckte det var urläskigt. Se till o kolla upp det där. Strunta i husläkaren om de inte svarar o gå till öppen mottagning (finns ibland på vårdcentraler) eller (om du bor i Stockholm), så finns ju tex cityakuten där man bara kan dyka in å få nummerlapp. /sofia


Skönt att det är flera än jag! Var hos distr.skt igår och hade vilopuls på 96 och lite för högt blodtryck (150/104). Ska kolla trycket igen när jag kommer på plats i Sthlm. Antagligen stress men vi får väl se.


Hej! Om du känner att stressen påverkar dig negativt så är det all anledning att stanna upp och ta dig en funderare. Viss stress kan ju vara bra men när det är som du beskriver att det påverkar ditt liv så pass mycket att du hoppar till av posten i brevlådan så är det ju inte så bra. Jag tycker absolut att du ska besöka din husläkare för att få en utredning. Om inte annat kan man utesluta medicinska orsaker till hjärtklappningen och adrenalin rusherna. Är det så att det är stress från separationen kanske det kunde vara skönt att vara ledig ett tag? Kanske en korttidssjukskrivining? Oavsett vad så är det viktigaste att du mår bra. Har du en vän som kanske kan hjälpa dig att ringa? (gjorde så när jag först uppsökte öppenpsyk) Lycka till och många kramar till dig!!

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons