Forum Depression och ångest


Medicin mot bristande ork

Hej, Jag är nedstämd och orkar inte ta tag i saker. Har dock inga sömnproblem, utan min bristande ork är psykisk. Vill ha en medicin som inte bara höjer humöret utan även ger mig tillbaka energin, så jag orkar ta tag i mitt liv. Finns det någon medicin som kan rekommenderas?

Oj vad jag önskar mig detsamma men jag har tyvärr inte fått det svar jag vill ha av läkarna. Det verkar vara ont på upppiggande, kan ju bero på risken att bli beroende.


ursäkta mig, men är det inte bättre att ta sig upp ur svackor utan medeciner. det är så lätt att ta ett piller och ändock inte förändra sin grundsituation. bara en tanke.


Mediciner är nödvändiga för att orka ta tag i sin situation. I synnerhet vid en depression som per definition innebär att man inte har den orken.


det finns många meciner som höjer stämningsläget skulle föreslå att du pratar med en läkare för dom vet ju vilken som är bäst


ja. håller med. mediciner hjälpte mig. Prata med din läkare, han / hon kanske kan föeslå nån, som passar dig bättre, än nån annan. Jag har ätit och äter mirtazapin.


Det skulle vara bra om någon uppfan ett riktigt lyckopiller. :) Så jag förstår din känsla här, du vill inte vänta på lyckan du vill ha den på burk. Det hade ju varit fantastiskt om det fanns. :) *Kram*


Visst, jag ska prata med läkare. Men jag vill gärna skaffa mig så mycket information som möjligt innan, så att jag kan påverka i diskussionen.


Mediciner som påverkar noradrenalin brukar ofta leda till att man får mer energi (ork) medan de antidepp som påverkar serotonin har en mer lugnande och humörhöjande effekt. I alla fall enligt min erfarenhet. Exempel på SNRI är Efexor och Cymbalta. Ett annat läkemedels om också påverkar noradrenalin är Remeron (mirtazapin). Sedan finns ett läkemedel som bara påverkar noradrenalin och det Edronax (reboxetin).


Dopamin och noradrenalin är signalsubstanser som minskar tröttheten och ökar uppmärksamheten. Proteinrik mat som ex kött, fisk, skaldjur, ägg, bönor, ärtor och linser är bra källor . Man kan också ha brist på järn bra källor spenat, purjolök,gröna ärtor. magert kött, sardiner o äggulor. En annan viktig mineral är kalium för att få tillräckligt kan man t ex äta mer apelsiner, aprikoser, banan, potatis, tomater, baljväxter. B-vitamin också viktigt för energi och humör- frukt o grönt. fullkornsprodukter och magert kött . Omega 3 som finns i fet fisk är också bra mot deppression En bra bok som kan rekommenderas är "Ät dig glad". Kram


det låter som en dröm,jag skulle önska att det funkade.Men hur gärna man vill så är der inte verklighet inte för mig illafall.


Ursäkta mig Wiklund, har du haft depression nån gång? Inte nån sån "deppig har väl alla varit" utan en "riktig" depression? Vet du att det är en dödlig sjukdom? Utan behandling och mediciner hade iallafall inte jag funnits...


Nja, det stämmer inte - jag är allt intresserad av terapi också. Men just den här frågan gällde medicinering. Det ena behöver ju inte utesluta det andra. Mvh HCMO


Tack för svaret! Det du skriver om signalsubstanser är intressant. Att äta sig glad fungerar säkert till en viss gräns - ska hålla utkik efter boken. Men jag tror att mediciner behövs som komplement när man är sjuk.


Tack så mycket för svaret! Har också erfarenhet av att serotonin är ångestdämpande och till viss del humörshöjande (har testat ett ångestpreparat som även ger en viss humörshöjande effekt), men att det däremot inte påverkar energin. Låter som att en kombination av serotonin och noradrenalin skulle passa mig.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons