Forum Depression och ångest


Må-dåligt-mönster, när och av vad mår ni dåligt?

Jag är fortfarande rätt nydiagnostiserad som deprimerad o jag tycker det är så liksom slumpmässigt hur jag mår. Kan ha en rätt bra dag och sen blir allt bara skit. Och sen uppåt igen. Ofta upp och ner i olika styrka under en o samma dag. Ni som levt med depression eller annat "må-dåligt" ett tag - ser ni nåt "mönster" i ert mående? Då menar jag liksom inte sånt som man vet ska hända och som man mår dåligt av, utan mer svårfångade saker. Typ längd/rutin för sömn, ätrutiner, olika sorters mat intervall att ta medicin motion sociala kontakter vitamintilskott Ja, och sånt. Skulle bli jätteglad för tips som har funkat för andra. För jag hoppas fortfarande på att det finns mer än medicin o samtal att ta till för att må bättre.

Svarar på din rubrik. Jag mår dåligt av att inte kunna tillåta mig att känna, både på gott och ont... Medicinera det, den som kan...


Som jag förstått det mår jag bäst då jag: Har regelbundna sovvanor, regelbundna matrutiner och inte överanstränger mig själv. När jag mår bra tycker jag att jag ska hinna så mycket, vill passa på... då är det lätt hänt att jag gör för mycket, vilket ger en svacka i efterhand. En svacka pga att jag förtagit mig själv... Det är svårt för mig att bromsa då det är bra... men även då behöver jag regelbundenheten i sovrutinerna och matrutinerna. Jag har problemet att jag kan tappa hungerkänslorna totalt, då "glömmer" jag bort att äta... eller rättare sagt, jag prioriterar det inte ibland. Vilket jag vet att jag borde göra. Motion är också viktigt, jag har ju en värksjukdom dessutom. Oavsett värksjukdomen så behöver vi alla regelbundet använda våra muskler i kroppen och bibehålla vår kondition. Med dålig kondition orkar man mindre, när man orkar mindre blir man lättare trött och utpumpad och kan må dåligt av det. Banala enkla knep kan det tyckas, att säga att om man sover ordentligt, äter som man ska och motionerar. MEN det gör väldigt mycket som en grund i måendet... sen kan man komplettera med samtal och medicin på det om man behöver... men jag tror det är grunden i måendet, att sköta om sig själv med de primära behoven.


De dagar jag mår bra, när jag gärna vill aktivera mig för mycket behöver jag stunder av vila och avkoppling. Återhämtning... bara vara... pauser. Inte bara under helgen, utan varje dag! De dagar jag mår dåligt vilar jag automatiskt... de dagar jag mår bra behöver jag komma ihåg att vila även då.


Aktiviteter/hobbies som gör att man känner att man klarar av något! Intressen man haft tidigare man kan återuppta, eller bygga upp nya. Kreativa intressen, skapande av något slag tror jag är bra, då ser man resultat när man gjort färdigt. Att se att man kan prestera tror jag är nyttigt för själen. Att se att man kan något... Det tror jag är bra :-)

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons