Forum Depression & ångest


Hjälp med dosering!!!

Hej! Jag har åkt på en otursdoktor igen som inte vet hur man doserar men hon har allafall skrivit ut Medecinerna åt mig. Jag tar nu Cipralex 20mg och ska byta till Sertralin! Hur hadde ni gjort övergången och i vilka doser? ex Byta direkt från 20mg Cipralex ena dagen till 200mg Sertralin nästa dag. 10mg Cipralex + 100mg Sertralin en vecka och efter det 200mg Sertralin. eller någonting helt annat? Jag antar att 10mg Cipralex är likvärdigt med 100mg Sertralin? Eftersom bägge har max dosen 20mg/200mg Min plan är nog att göra så här men jag vet inte om det är bra. 4dagar: 15mg Cipralex + 50mg Sertralin 4dagar: 10mg Cipralex +100mg Sertralin 2dagar: 5mg Cipralex +150mg Sertralin 200mg Sertralin. Kom gärna med svar, frågor, diskusioner, berätelser och råd :) tack på förhand till alla som svara!

Varför vill du byta? Funkar det bra på 20 mg cipralex? Är det pga av biverkningar du vill byta? Svårt att svara hur du ska göra? När du tog 10 mg cipralex. Hade medicinen ngn effekt på dig? Om jag, då kanske du ska börja med 100 mg sertralin. När man byter medicinen inom gruppen SSRI (ex cipralex, sertralin) så brukar man byta direkt. Alltså att man tar den nya ssri preparaten nästa dag. Då är ju frågan vilken dos på sertralin. 50 mg brukar vara får liten dos. Det är inte förrän man kommer till 75-100 mg som man får effekt mot depression. Kom ihåg att när du slutar ta en medicin så tar det ca 3 dagar innan det har gått ur kroppen. Om du vill ta båda samtidigt så skulle jag rekommendera dig att ta i så få dagar. Och inte trappa upp sertralin direkt till maxdosen. Börja istället med 100 mg-150mg under en period. För att 100 mg sertralin kan vara lika effektivt som 20 mg cipralex. Jag skulle inte rekommendera dig att ta 10 mg cipralex och 100 mg sertralin samtidigt. Det låter lite häftigt. I så fall en lägre dos på sertralin om du vill trappa ner cipralexen.


tack för svaret jag tog förut sertralin och mådde bra av den men ville testa på Cipralex för att se om biverkningarna blev mindre, och det blev dom men också effekten mot ångest,panik o dep så nu ska jag byta tillbaka och stå ut med biverkningarna men i gengäld vet jag att jag kommer må bra och jag orkar inte testa några andra medeciner just nu som "kanske" fungerar så...tog förövrigt Cipralex i ett år. Tror du att jag skulle jag kunna sluta med Cipralex 20mg och dagen efter direkt börja med 150mg Sertralin? Eller kanske 100 och trappa upp till 150, se hur jag mår och sedan ev 200. Svårt val det här! Byta ska jag men vill helst göra det på bästa möjliga sätt! Tack för svaret =)


Om du har haft sertralin tidigare så är svaret enkelt. Byt ut rakt av. Ta samma dos om du tog förra gången alt ett snäpp lägre dos.


för ett år sedan, då byta jag från seratralin till cipralex då hade jag en nedraptning och upptrapning men jag kommer inte ihåg hur den såg ut


När du byte från sertralin till cipralex tog du 200 mg av sertralin då? Om du gjorde det så kan du köra med den ned- och upptrappningsschema som du har skrivit. Men egentligen behöver man inte det när man byter från ssri till ett annat ssri-preparat. Men det är ju inte farligt med att köra en ned- och upptrappningsschema.


vad är för och nackdelarna?


Nackdelen är att du under en period kanske inte får full effekt av medicinen/medicinerna och får en "kort" återfall eller mår ännu sämre. Fördelen kan vara att biverkningarna inte blir lika jobbiga om du hade det förra gången. Upptrappning är bra att göra om det är FÖRSTA gången man tar en antidepp. Mest för att se till att man inte slutar ta dem pga biverkningar innan den har gett effekt. Och sen är det bra att gör en nertrappning när man ska sluta ta antidepp för att minimera utstättningsbesvär, speciellt om man har tagit det under en lång period. Men när det gäller byte av antidepp så är det inte nödvändigt att göra en ned- och upptrappning. Ärligt talat tror jag att det blir värre om man ska göra en ned- och upptrappning mellan två ssri preparat. För att det finns en risk att serotoninghalten kommer att sjunka för lågt. För när du börjar med sertralinet så tar det ca 3 dagar innan du får full effekt på den dosen du tar. Som jag skrev tidigare så tar det ca 3 dagar innan cipralexen förlorar sin effekt helt när du slutar ta dem. När jag tog citalopram första gången för över tio år sedan så var det brukligt att man tog dubbla dosen första veckan för att få en snabbare effekt. Tvärt emot vad man gör idag. Visst blev biverkningarna värre. För mig var det bara bra för att jag blev trött av dem. Det lindrade de depressiva symtomen.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons