Forum Depression och ångest


Drömmar

Jag undrar om det är fler som plågas av jobbiga drömmar? Har under en stor del av mitt liv haft extrema drömmar, med perioder av relativt lugn, nu under cirka en månads tid så har det kommit tillbaka igen och är riktigt illa. Många av mina drömmar är så skeva,och sjuka, att jag inte ens vågar beskriva för någon ens om jag är anonym. Det är svårt att vara 100% säker på att drömmarna skulle bero på mitt mående, men ibland finns det små saker ur livet som representeras tydligt i drömmarna. Plus att när jag mår mycket bra eller medicinerar fram ett välmående, så drömmer jag inte alls eller enbart neutrala drömmar. Men det är bara temporärt,det kommer alltid tillbaka. Oftast är mina drömmar återkommande också,vissa så ofta att jag förstår att jag drömmer men jag kan inte påverka det som händer trots det. För att ge ett exempel på vad jag kan drömma, så brukade jag som liten (4-5 år) ha drömmar om att två medlemmar ur min familj,alltid varierande vilka två, bar mig ur min säng till husets balkong och kastade ner mig. Vid en lite äldre ålder (8-9) drömde jag att jag vart jagad i en stor skog som finns där jag bor, och det slutade varje gång med att jag blir så rädd och utmattad att jag sätter mig bekvämt mot ett träd och "accepterar döden" för att stoppa skräcken. Därefter kommer familj,bekanta och folk som jag såg varje dag i mitt vardagsliv och äter upp mig långsamt. Ofta vaknande jag med starkt illamående eftersom jag fortfarande hade känslan av händer som grävde i såren i min mage. Med denna information kan ni bara föreställa er hur sjuka drömmar jag har nu som vuxen. :/ Varannan natt så vaknar jag helt svettig, och ofta utan att förstå att jag är vaken,det kan ta ett par minuter att få grepp om verkligheten igen. Jag undrar bara om någon annan har liknande problem? Kanske tips på saker som funkar? Drömnlösa sömnmedel? Böcker/självhjälp?

Jag har också en del äckliga drömmar i perioder. Ser samband med hur jag mår i övrigt eller andra yttre faktorer som kan påverka det omedvetna måendet i drömvärlden. Hjärnan jobbar ju när vi sover sägs det... har en känsla av att man kan blanda ihop verkliga saker med fantasi i drömmarna. Eller att drömmar är symboliska. Finns ju böcker om drömtydning, har själv inte orkat fördjupa mig i det nämvärt. Men ofta handlar drömmen om nåt helt annat än den bilden man minns. Mardrömmar är ju otäcka att ha, tyvärr vet jag inget botemedel till dem. Mer än kanske att ta hand om sig själv och inte utsätta sig för alltför påfrestande situationer i livet i den mån man förmår påverka.


Verkligen otäcka drömmar, fullt förståligt att du vaknar i skräck..usch.. Jag lider också av mardrömmar i perioder och även återkommande drömmar. Drömmar är hjärnans berabetning och jag har märkt att desto mer jag samlar på mig i sorg, ilska och frustration under dagen det får jag tillbaka på natten. Vakna kallsvettig och skräckslagen är handikappande men svårt för omgivningen att förstå hur utröttad man kan bli! Jag ramlade tom ur sängen och skadade handleden så pass svårt att det blev gips i 10 dagar! Just som du skriver det tar ett tag att få tillbaka verklighetskänslan! När jag var yngre gick jag i sömnen och jag har förstått av de drömpsykologi att även livliga drömmar är ett personlighetsdrag, har vänner som ex aldrig minns sina drömmar! Botemedel...vet inte finns det....kanske handlar om att må så bra som möjligt för att hjärnan skall få vila. Sömnmedel förvärrar drömmarna tycker jag, man kanske sover men inte sover man lugnt.


Tack ni båda, skönt med lite svar. :) Har sökt vidare på internet men hittar inget speciellt. Däremot verkar det som att det är mer skadligt att aldrig drömma, då det kan vara ett tecken på att man inte får nog med REM-sömn. Har också märkt att vissa medel kan göra drömmarna till något likt Tom & Jerry på LSD. Jag gick mycket i sömnen när jag var yngre, precis som du, men såvitt jag vet försvann det helt och hållet för mig,numera pratar jag bara. Men tack och lov har jag inga frakturer eller andra skador. Jag är nog lite skadad av sjukvården,men hade hoppats på att någon visste en medicinsk lösning på recept. Kanske bättre att lämna hjärnan ifred bara tills vidare, så kanske den visar mig samma vänlighet.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons