Forum Depression & ångest


Depression

När man mår känslomässigt dåligt är det naturligt att söka hjälp-till självhjälp.Psyke=Själ.Man får tid hos psykiatriker.Diagnosen är:Depression!Något inom en skriker:"NEJ!"Man tänker att,ok jag litar väl på denne psykläkare.Så får man antidepressiva tabletter.Dom äter man 3.5 år(!)Trots påtalan om att dom inte hjälper,och att man vill ha remiss till samtals/beteendeterapeut,vilket man inom sej vet är vad man behöver,blir svaret:NEJ!Det finns något som är ett "depressionsLIKNANDE" tillstånd.På detta hjälper inte tabletter!Det sitter i Själ/känslan,och har INTE med brister av ex Serotinin i hjärnan att göra.Psyk:VAKNA!Lyssna på oss-som VET!Att lära och se/tänka i "andra banor"är utvecklande.Det får en att växa.JAG känner MEJ själv bäst,liksom mina behov."Skolmedicin" är ok i kombination med andra "läror"(Österländska ex)"När Själen är ledsen,gråter kroppen!"Att bli hörd.Att bli berörd.Att få tid,till att läka och bli hel.Patienter kanske inte följer "läroböckerna".Dom har sina erfarenheter,intuition,upplevelser och ibland,dyrköpt kunskap/insikt!Magica

Är detta dina erfarenheter? Oerhört sorgligt och upprörande. Några fakta: Det är inte vetenskapligt bevisat att personer med depression har serotoninbrist. Forskningen visar att i de flesta fall är psykoterapi minst lika effektivt vid behandling av depression som medicin. Detta gäller flera olika psykoterapiformer: psykodynamisk, kbt, kognitiv, interpersonell. Om du är intresserad av att läsa mer om detta är ett tips att gå in på SBU:s hemsida på nätet, se SBU-rapporten om depressionsbehandling. Du kan också kolla socialstyrelsens nya riktlinjer för behandling av ångest och depression. Här rekommenderas i första hand psykologisk behandlig, dvs olika former av korttidspsykoterapi Det är oerhört viktigt att man får hjälp som stämmer med ens egna övertygelser! Om du dessutom inte har blivit hjälpt av medicin måste du ha psykologisk behandling. Du har rätt att få träffa en psykolog/psykoterapeut! Stå på dig. Om du blir nekad tycker jag att du ska anmäla till socialstyrelsen. Kolla också med din vårdcentral. Ibland kan man ringa direkt till en psykolog på vårdcentralen och få tid utan att gå genom läkare. Men det ser olika ut. Alla vårdcentraler har inte ens psykolog. I så fall kan du kanske prata med en allmänläkare och få tips om hur du kan få den hjälp som passar dig bäst. Min erfarenhet är faktiskt att vissa allmänläkare har en mer öppen inställning än psykiatriker. Andra alternativ: om du bor i en universitetsstad så kan du vända dig till psykologiska institutionen i den staden. De brukar erbjuda psykoterapi till ett låt pris (ca 100 kronor per session) och här kan det finnas chans att gå upp till ett och ett halvt år. Om du har råd kanske privat psykoterapi är ett alternativ. Men se till att den du går hos är legitimerad psykolog eller psykoterapeut. Det finns allt för många kvacksalvare inom det området. Lycka till!


Tack för dina tips."Svårigheten" med mej är,att jag har en mycket stark intuition.Under alla svåra år hade jag svaren inom mej.Sista sökandet-var hos en KBT terapeut.Hon sa ärligt vid 2:a besöket,att hon inte kunde hjälpa mej.Varför?Jo,jag hade redan alla"redskap",och stor insikt/kunskap.Jag ger numera personer jag möter,med olika problematik,tips och råd.Valet är ju ens eget,och alltid fritt.Det fanns en AP läkare(äldre)som blev mycket paff,då jag berättade att jag enl ö.läkare skulle äta Cipramil-och i 3 ÅR!!Jag kunde anmält,men att "sätta dit någon"är inte mitt syfte.Däremot att varna-upplysa-belysa och informera.Jag är mycket stark+humoristisk,men tänker på dom rädda-svaga,och i underläge.Alla har rätt till ödmjukhet,respekt och att bli hörda/sedda.Allt gott till dej-SvartVitKatt från en Medvandrerska.


Vad synd att inte KBT-terapin kunder erbjuda dig något heller. Självklart ska du inte anmäla psykiatrikern om det inte känns rätt. Jag tänkte inte att syftet skulle vara att "sätta dit" någon utan att få psykiatrin att tänka till över att de faktiskt inte arbetar enligt vetenskap och beprövad erfarenhet och inte heller utifrån ett etiskt förhållningssätt när de på ett så ensidigt sätt prackar på patienter medicin utan att ge alternativ. Det verkar finnas många kloka psykiatriker som inser att läkningsprocesser kan se väldigt olika ut för olika människor. Jag hade en psykiatriker för flera år sedan som uppmuntrade mig att sluta med SSRI och i stället låta psykoterapin göra jobbet. Hon lyssnade verkligen. Men sedan finns det också dem som bara ser medicin, medicin och åter medicin som lösningen för alla. För mig gick medicinnedtrappningen bra och psykoterapin (psykodynamisk) hjälpte mig att kunna må riktigt bra i flera år. Hoppas att du hittar något som fungerar för dig. Kanske du inte behöver proffesionell hjälp alls, utan kan arbeta med ditt inre på egen hand och med hjälp av vänner?


Hej "Katten"!Såg ditt svar-nu.Mina sanningar-intuition och många erfarenheter,skall komma på "pränt".Men humorn får främsta utrymmet då den är livsbejakande och helande.Jag har efter "utbrändhet",whiplash,"depressionsliknande tillstånd"(Själsligt) tandlossning(inte ärftligt)summerat vad-hur och varför.Allt bottnar i stress,vilket inte enbart kan öppna upp för olika sjukdomar,utan leda till döden.Hade jag inte varit så intuitiv-stark,och humoristisk,så hade jag inte orkat genom allt.Även dom oacceptabla bemötanden av ö.läk,och en privattandläkare.Jag vill BELYSA/VARNA OCH INFORMERA.Det finns olika vägar/möjligheter.JAG är den viktigaste personen,för MEJ!Allt gott!

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons