Forum Depression och ångest


Begära ut sina journaler?

Någon som har erfarenhet kring hur svårt detta är? som har gjort det själv och lyckats? Har cirka 8 års tid utav journaler som jag skulle vilja ha. Har ingen lust att få gå till mottagningen och läsa med en sköterska eller med min samtalskontakt, utan jag vill alltså ha alltihopa hemma för att få en bättre bild av vad för behandling jag fått och vilka intryck jag gett vården och mina vårdkontakter.

Hej! Har själv tänkt begära ut mina, men ännu inte gjort det. Vad jag förstått så ska man kunna få dem hemskickade, man ska inte behöva ha någon som tittar över ens axel när man ska läsa....


Japp, har också hört att man kan få journalerna hemskickade men att ens behandlare kan säga emot ifall de tror att man kan ta skada eller att behandlingen kan ta skada ifall man får fri och full tillgång.. Vi får se vem av oss som gör slag i saken först så kanske nån av oss har tips att dela med sig till den andra om det skulle krångla. :)


jag har fått alla mina journaler utan krångel, har tom. fått hem min mors förlossningsjournal, när jag föddes, :D vissa tar betlat per sida, vissa har jag fått hemskickat gratis, senast på sjukhuset fick jag dem direkt i handen vid utskrivningen, jag tror inte att dem har rätten o neka ngn att få sina journaler.


Tack TC,låter hoppfullt. D Jag kan inte svära på om det stämmer men jag har fått höra att om man fortfarande går på nån behandling inom psykiatrin så kan de vara lite känsliga med att ge ut ens journaler,om de tror att innehållet kan skada behandlingen eller påverka ens förtroende för vården/vårdaren. Men om du fick alla dina papper så betyder det att det går iallafall, då ger jag mig f*n på att få det jag också! :)


Jag hade inga problem med att få ut journaler från olika läkare och mottagningar. Däremot fick jag argumentera varför jag ville ha dem från psykiatrin men det gick smidigt det med. Du har helt rätt i att de kan neka ifall de tror att du kan ta skada av innehållet. Några journaler fick jag hemskickade och andra fick jag hämta på plats mot uppvisande av leg. Lycka till.


Som ett komplement till vårdens journaler är det bra att föra sin egen journal. Du får stöd för minnet och kan lätt uppdatera dig om vilka undersökningar, behandlingar och mediciner du fått. Läs om "Min hälsojournal" på www.halsojournalen.com!


Ja, man har alltid rätt att begära ut få ut dem. Läkaren (i praktiken bara inom psykiatrin) kan neka, men i så fall måste han omedelbart sända över ärendet till socialstyrelsen. Det är nog en byråkrati som läkarna helst undviker, så antagligen får du ut dina journaler. Däremot har du alltid en ovillkorlig rätt att få journalerna spärrade så att inte andra vårdenheter kan läsa dem.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons