Forum Depression och ångest


Ang medicin

Hejsan undrar om någon har erfarenhet av zoloft, citalopram och cipralex. Någon som har testat äta dessa tre kanske och har erfarenhet och kan berätta skillnaden i måendet? Har hört att cipralex ska tydligen har bättre effekt än citalopram? Lär tillägga att jag käkar citalopram nu 20 mg.. tacksam för svar omgående..

Hej! Jag äter ciralopram 40 mg nu. 20 mg hjälpte inte mycket. Men jag har bara ätit 40 mg i 5 dagar så det är inte så mycket ännu. Det ska ju ta tre månader innan man märker någon varaktig effekt sa min läkar. Hoppas hon har fel för det är jobbigt med ångesten


Okej, vad jag fått höra så ska det vara samma ämnen i cipralex och citalopram att det är precis lika dan medicin! Men ser då inte varför personer enligt forum osv säger att de känner mer effekt av cipralex än citalopram.


Jag åt sertralin (zoloft) i nästan ett år men det förstörde min mage, slet ordentligt tills ett magsår uppstod..slutade därför...så var uppmärksam på magen..detsamma gäller cipralex... Lycka till...


Hej Mickee90! Ja, det rätt det du säger. Och det är sant att folk kan känna en liten skillnad mellan dem. Förklaringen är att ibland när man framställer en substanser (molekyl) så kan det uppstå en spegelbild av den. Som höger och vänster hand och oftast är det bara en av dom som ger effekt (verkan). Man brukar döpa dem antingen S- (es-) el R. Oftast är det lika mycket av vardera i mix. 50:50. Citalopram innehåller alltså S-citalopram 50 % och R-citalopram 50 % . 20 mg citalopram är lika med 10 mg Es(S-)citalopram (cipralex). Så hur kan de känna skillnaden? Jo, man tror bla att R-citalopram som inte har någon effekt alls konkurrera med S-citalopram. Det vill säga motverkar effekten av escitalopram. Hoppas att du förstod någonting. Samma sak gäller omperazol (losec) vs esomeprazol (nexium). PS ett sätt att tjäna pengar. Astra Zenica tillverkar nexium och har patent på den ett tag till.


zoloft verkar många må skit av enligt min uppfattning. Men givetvis är det inviduellt.. mvh//Micke


Cipralex hjälper mot en annan form av depression Citalopram hjälper mot den mer ärftliga formen och manodepression Mvh


Zoloft, Citalopram och Cipralex är mediciner som liknar varandra och som tillhör en grupp läkemedel som brukar kallas för serotoninåterupptagshämmare, SSRI. De används för att behandla ångest och nedstämdhet. Det kan vara lite individuellt vilken av de här medicinerna som har bäst effekt. Zoloft som också säljs under namnet Sertralin är en "syskonmedicin" som också brukar ha bra effekt vid depression och ångest. Cipralex är en vidareutveckling av Citalopram. Enkelt uttryckt kan man säga att Citalopram är en blandning av molekyler där hälften är spegelvända. Den spegelvända formen har ingen effekt. Cipralex innehåller bara den "rättvända" formen av Citalpram. Fabrikanten som tillverkar det Cipralex hävdar att det är mer effektivt än Citalopram men eftersom priset på Cipralex är mycket högre är det i varje fall vettigt att börja prova Citalopram.


Soul...! - Varifrån har du fått uppgiften att Cipralex "hjälper mot en annan form av depression"? - Cipralex förskrivs på precis samma indikationer som övriga SSRI - Citalopram (Cipramil), Zoloft, Seroxat mm. Skulle vara intressant att veta vilka kliniska studier som skulle bekräfta ditt påstående... Sedan undrar jag vad du avser med "annan form av depression"? Mig veterligen finns ingen läkare som skiljer på depressioner i dylika termer... någon "ärftlig" form av depression har jag heller aldrig hört talas om... Att någon skulle födas med depression tror jag inte på... däremot anses det väl tämligen klarlagt att vissa människor föds med en ökad sårbarhet. Denna tror man kan vara nedärvd, och kan i sin tur orsaka psykiska sjukdomar... t.ex depression, panikångest mm. Ofta som en följd av jobbiga livshändelser. Dock finns det inget som säger att en person som föds med en sådan ökad känslighet nödvändigtvis kommer att utveckla psykisk sjukdom. Detta har bl.a studerats på tvillingar.


Cipralex och setraline är bäst Mest effektiva: Cipralex, setraline (Zoloft), mirtazapin (Remeron) och venlafaxine (Efexor). Minst avhopp: Cipralex, setraline (Zoloft), bupropion, citalopram (Cipramil).


ps http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/basta-medicinen-mot-depression-utsedd-1.485600

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons