Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Värk kan förebåda utmattningsdepression

"- Den som drabbas av utbrändhet, eller utmattningsdepression som vi numera kallar det, är oftast en person som kollar sitt mobilsvar redan innan frukost och som är ständigt on-line"" resten av dagen. "

Uppdaterad den: 2008-10-02

Annons

Det konstaterar Gunnar Rylander, läkare och doktorand inom stressforskningen på Karolinska Institutet. Han har träffat 100 SPP-anslutna personer som sjukskrivits med en psykiatrisk diagnos. De flesta av dessa var chefer.

- De berättade om arbetsplatser där allt färre personer förväntas hinna med allt mer. En omorganisation kanske går bra, och två, men till slut har man svårt att hänga med.

Värk hos 7 av 10 utbrända patienter

70 av de 100 testpersonerna hade värk, främst från nacke, axlar eller rygg eller i form av återkommande huvudvärk. Många hade upplevt rubbningar i hjärtrytmen eller "ett tungt band över bröstet" och genomgått EKG. Symptomen signalerar stress och ångest, men hjärtat är friskt.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

- De kroppsliga symptomen kommer alltid först. De är en allvarlig varningssignal, säger Gunnar Rylander. Extrem trötthet eller yrsel är andra symptom som kan förebåda utmattningsdepression.

"Kräv en rejäl utredning"

Man ska dock inte glömma att ihållande trötthet eller smärta kan ha helt andra orsaker, även om du har en pressad vardag.

- Jag intervjuade en ung kvinna som känt sig trött och konstant slutkörd. Hon hade besökt sin vårdcentral tio gånger innan man beslöt att ta ett blodprov - hon visade sig ha diabetes.

Annons
Annons

Extrem trötthet, svimningskänsla och liknande behöver alltså inte förebåda en utmattningsdepression. Läkaren bör därför aldrig anta att dina besvär beror på stress utan att först utesluta en rad andra orsaker, påminner Gunnar Rylander.

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »


Annons