Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Frågor och svar om depression 2008

Netdoktor har samlat vanliga frågor och svar inom depression. Ta del av andras frågor och funderingar och läs svaren som någon av Netdoktors experter gett.

Uppdaterad den: 2008-10-21

Annons

Fråga? Jag vill veta..är jag deprimerad?

Jag är 18 årig tjej. Jag mår inte bra. Jag nervärderar mig själv. Jag tycker saker inte är lika roligt längre. Jag har mycket skuldkänslor och jag gillar inte mig själv. Tänker ibland på döden. Skadar mig själv. vill bli smal och fin. matfixferad och vill kontrollera vad jag äter och gör. Har ibland svårt att fatta beslut och kan ha svårt att koncentrera mig m.m.

Haft en svår uppväxt....mobbad,slagen och bråk hemma mellan mina föräldrar, ätstörningar...flyttade från ett län till ett annat när jag skulle börja åttan och flyttade till ännu ett län när jag skulle börja gymnasiet. Tycker jag inte duger och inte kan något. m.m.

Svar

Tack för Din fråga. När jag läser Din beskrivning av Dina problem förstår jag att Du inte har det lätt och att Du behöver hjälp. Däremot är det inte så lätt att säga om Du lider av depression eller inte- åtminstone inte i den (psykiatriska) mening som jag lägger i ordet. Jag föreslår därför att Du uppsöker den -psykiatriska mottagningen på hemorten och ser till att Du får den hjälp som Du behöver.

Annons
Annons

Basta halsningar och lycka till!!!

Lars Davidsson, psykiater

Vad är nästa steg?

Jag är 28, medicinerar mot depression med 100 mg zoloft på morgonen och 45 mg remeron-s på kvällen. Remeronen har jag hållt på med sedan hösten 2003 och zoloften sen i december.

Annons
Annons

Det jag nu känt under en längre tid är att medicinen hjälper, på så sätt att jag kan fungera, jobba, umgås, vara glad osv. Men samtidigt får jag intrycket att det medicinen har gjort är att kapa banden mellan mina negativa tankar och känslolivet. För alla negativa tankar finns kvar. Jag konstaterar att jag är en värdelös människa, fast eftersom banden till känslolivet har kapats så mår jag inte så jättedåligt av det.

Och det funkar ju just nu, men genom att allt som orsakat mina depressioner ligger kvar och inte trasslas upp så skapar det ju grogrund för nya depressionsperioder. Ibland får känslor och tankar kontakt, då t.ex. den sociala fobin (som jag får kraftigare när jag är deprimerad) slår till och jag får ångestanfall.

Så min fråga är vad ska jag göra nu? Jag har redan gått ett och ett halvt år i kognitiv psykoterapi (avslutades aug 2005), och den ledde mig till där jag är nu. Efter detta har jag dessutom flyttat och har inte längre kontakt med öppenvården, utan bara med vanlig vårdcentral. Öppenvården där jag bor säger, när jag ringer, att de "Inte tar folk som bara medicinerar". Jag vet inte riktigt vart jag skall ta vägen, för jag orkar inte hamna i fler depressionsskov...

Svar

Tack för Din fråga. Som jag förstår det så har Du lidit av en depression för vilken Du har behandlats med en kombination av medicin och kognitiv psykoterapi- vilket anses vara bästa möjliga behandling. Du har blivit bättre- men är fortfarande långt ifrån bra.

Mitt första förslag skulle vara att Du återigen genomgår en kur av kognitiv beteendeterapi vilket kan vara en ytterligare hjälp dels att bli bättre dels att förhindra att Du återigen blir deprimerad. Sedan tycker jag att Du skall diskutera Din långsiktiga medicinering med Din psykiater- det må vara att den medicin Du nu tar har hjälpt men det är därmed inte sagt att Du skall ta den som en långtidsbehandling. Det finns andra möjliga alternativ- tex Lithium.

Bästa Hälsningar

Lars Davidsson, överläkare, psykiater

Hur får man ordning dålig sömn?

Nu känner jag mig som stålmannen, allt kan jag, jag är pigg och alert och har svaren på allt men det är för att jag la mig vid 24:00 tiden och klev upp klockan 11:20 på dagen. Jag sover igen allt det jag missar på veckorna. Antingen blir det bara för få timmars sömn eller så somnar jag och två timmar senare vaknar jag och börjar se hur minut efter minut tickar fram och sen ringer klockan och jag är jätte trött, man är tankspridd, vill ingenting, velig, ingen sex lust, orolig, social fobi och allt men jag tror att allt detta beror bara på min dåliga sömn.

Hur får man ordning på detta? Jag vill känna som stålmannen även på vardagarna typ och inte vara orolig .... Vill vakna utvilad och inte kolla på klockan hela natten. Ge mig tips!

Svar

Tack för Din fråga. Många människor lider av sömnproblem och för många räcker det med några enkla tips för att åstadkomma en förbättring. Inget nikotin, kaffe eller andra uppiggande medel på kvällen liksom en bekväm och tyst säng brukar kunna ge bättring. Varm mjölk med honung eller något rogivande örtte kan också vara till nytta. Ibland kan man under någon kortare tid ta något sömnmedel- distriktsläkaren kan i så fall oftast hjälpa.

Bästa hälsningar Lars Davidsson, psykiater

Självmordsförsök...

vet ej vad jag ska göra för att kunna kanske få hjälp om det hjälper? Försökte hoppa från en bro igår morse men polisen kom tyvärr för att folk hade ringt.jag ljög och sa att jag "promenerade" men det var ju inte sant dom trodde inte riktigt på mej men jag lyckades övertyga om att dom hade "fel" så dom skjutsade hem mej, men nu kan jag inte göra annat än att tänka på att ta mej dit igen jag bor ju så nära liksom ..men jag kan ju inte ta emot hjälp för att jag vill inte att det ska synas i några papper att jag sökt hjälp för en sån här petitess.så hur ska jag få bort dom här tankarna...vart vänder jag mej anonymt...

Svar

Det Du beskriver låter mycket allvarligt. Det finns alltid hjälp att få mot de tankar och det mående Du beskriver. Du skriver att Du vill vara anonym, och det är svårt att nå en bra behandling genom telefon eller via mail. Man kan ju alltid börja med att ringa för att komma rätt när man väl kommer på ett besök.

Mitt absoluta råd är att Du vänder Dig till närmaste psykiatriska mottagning, alternativt psykiatriska akutmottagning. Jag vet ju inte riktig var Du bor, men det finns alltid hjälp att få mot de symtom Du beskriver. Finns det inte någon psykiatrisk hjälp eller mottagning där du bor, rekommenderar jag Dig att ringa /besöka Din närmaste vårdcentral. Det är väldigt svårt att hantera de tankar Du beskriver på egen hand eller genom kompisar, så jag råder Dig att söka hjälp hos oss inom psykiatrin.

Vänliga hälsningar Anders Berntsson, chefsöverläkare, psykiater

Borde jag inte må mycket bättre nu om jag har rätt behandling?

Såg att man kunde skriva till experter så jag tänkte att det kan ju inte skada o pröva. Är en tjej på 25 år. Har varit inom psykiatrin sen jag var 14 år. Min far dog när jag var 14 o min mamma är själv sjuk fast hon inte vill se det själv. Har alltid hotat att ta livet av sig o mycket annat.

Nu sedan 2002 är jag sjukskriven o samtidigt går jag hos en psykolog. Har ätit medicin sen första dagen jag blev sjukskriven, vilket är snart 4 år. Det har hjälpt på ett sätt, jag är inte "lika" impulsiv längre.

Mitt mående går upp o ner väldigt mycket. Ena veckan är allt ok sen andra vill jag inte ens leva mer. Har också väldigt Svårt att koncentrera mig, vilket jag alltid haft. Glömmer bort saker, sover dåligt+ att jag självklart påverkas av mammas hot...

Borde jag inte må mycket bättre nu om jag har rätt behandling? Tar 150 zoloft på morgonen 300 mg efexor på kvällen med en propavan. Fler har sagt att jag kanske borde byta läkare o.s.v därför frågar jag dig bara hur du tycker det låter.

Svar

Hej!

Det är inte bara medicinen det beror på om man mår bra eller inte. Du verka ha haft en besvärlig uppväxt, om man läser mellan raderna. Det är bra att Du har en samtalskontakt med psykolog.

Att måendet går ”upp och ned” kan ha naturliga orsaker, men kan också vara led i en mer ”bipolär” depression. (Med bipolär menas ”upp-och-ned-stämningssjukdom”) Det finns flera steg och varianter av ”bipolär” sjukdom. Be om ett samtal med Din doktor och fråga om ”bipolär sjukdom”, så kan säker han eller hon förklara om Dina symtom skulle ha en annan etiologi än det troliga. Dvs reaktion på omgivande miljö.

När det gäller Din medicinering är den hög, men inte farligt hög. Har Du acceptabla biverkningar, så är det värt att fortsätta om Du tycker Dig ha blivit bättre.

Vänliga hälsningar Anders Berntsson, chefsöverläkare, psykiater

Är det stor risk att jag blir deprimerad igen om jag blir gravid?

Hej, jag är en kvinna, 25 år ung, som under flera års tid led av en djup depression men som nu är frisk. Jag har en fundering kring det här med graviditet och förlossningsdepressioner. Är det stor risk att jag blir deprimerad igen om jag blir gravid? Vi har tänkt vänta några år till innan vi skaffar barn (jag är gift) men jag vill inte riskera att bli sjuk igen.

Jag äter inga mediciner längre och det fungerar bra. (Det var i Juni jag slutade.) Jag studerar heltid och det fungerar fint.

Svar

Det är en mycket viktig fråga Du tar upp depressioner under graviditet och efter förlossning. Några kvinnor råkar ut för detta men dessa depressioner är som regel tacksamma att behandla. Att Du tidigare haft en depression behöver inte betyda att Du skall få en ny episod vid en eventuell kommande graviditet. Jag ser inget tydligt hinder för Dig att skaffa flera barn om det är Din önskan. Informera gärna MVC om Din tidigare depression så kan ni gemensamt hålla ögonen på ditt hälsotillstånd. Lycka till!

Vänliga hälsningar Jan Wålinder, professor, psykiater

Vågar jag äta antidepressiv medicin utan mer viktökning?

Jag är en kvinna på 34 år. jag är 168 cm hög och väger 79 kg. Mitt stora problem är en viktökning på 15 kg, som har kommit under en period med behandling med antidepressiv medicin (Cipralex).

Jag misstänker att behandlingen är en orsak till min viktökning och slutade därför med min medicin för 6 månader sen. Jag mår inte riktigt bra utan medicin, men jag är så räd att öka mer i vikt så jag vill inte ta tabletterna längre. jag har försökt att beställa en tid hos min läkare så hon kan kolla om det är något annat fel som gör att jag plötsligt går upp i vikt så, men jag kommer aldrig igenom sköterskan som jag ska boka tid hos.

Hon tycker inte det är ett problem som läkaren bör titta på, utan att det säkert bara är jag som ska ändra matvanor. Det har jag också gjort. Jag har hårdbantat på Nutrilett utan att det ger något resultat alls. Jag har tidigare inte haft problem med min vikt alls. Har fött två barn och var tillbaka i min normala vikt efter tre veckor efter båda förlossningar utan att ens banta. vad har hänt med min kropp tro? Vågar jag äta antidepressiv medicin utan mer viktökning? Tacksam för svar

Svar

Tack för Din fråga. Problemet med viktökning är en välkänd komplikation till behandling med antidepressiva läkemedel och man brukar oftast tappa det mesta av viktökningen igen när man slutar ta sin medicin. Det kan också vara så att viktökningen bara inträffar med ett preparat och att man i den mån man byter till något annat inte har samma problem. Mitt förslag är därför att Du gör ett nytt försök och beställer en konsultationstid hos Din läkare som säkert kan hjälpa Dig.

Bästa Hälsningar Lars Davidsson psykiater, överläkare

Hur länge varar en depression?

Jag har nu ätit Citalopram 40 mg och Remeron 30 mg i snart ett år men jag blir aldrig frisk. Jag jobbar men jag har ingen glädje av det. Jag hittade min dotter efter ett självmord och sedan dess är livet sig aldrig likt mer. Jag förstår att sorgen och saknaden får jag alltid leva med men hur länge ska jag känna att livet inte är värt någonting? Min läkare tycker inte att jag kan öka dosen mera och jag har blivit bättre men jag är långt ifrån bra.

Svar

Hej!

Hur länge varar en depression undrar du? Det går inte att ge något entydigt svar på detta. Oftast kan man hos en tidigare psykiskt frisk person där tydliga yttre orsaker tilll depressionen kan identifieras häva den på en ganska begränsad tid. Veckor till månader, är ett rimligt perspektiv. Ju längre en depression stått desto svårare att häva den och desto större risk att man kanske aldrig riktigt återkommer till sitt tidigare stämningsläge. Du har förlorat ett barn. En erfarenhet som anses vara något av det kämpigaste en människa kan drabbas av, att det sker genom självmord gör inte saken lättare. När dödsfallet inträffade, framgår inte säkert, men jag kan ju anta att det var för något år sedan. Ett år är en relativt kort tid för att komma över en sådan händelse. Det är inte säkert att det verkligen är en depression du har, utan att det helt enkelt är sorg-som du själv också skriver. Sorg och depression är inte samma sak. Hur länge en människa behöver sörja en nära anhörig, ett barn, är väldigt individuellt. Jag anser inte att ett år är en särskilt lång tid i det här sammanhanget. För att du ska få ett säkrare svar på din fråga tror jag du skulle behöva träffa en människa som har kompetens på området sorg och depression. En sorgeprocess kan gå fel. Fastna och hamna i ett slags återvändsgränd. Skuldkänslor är ett vanligt problem efter självmord hos en nära anhörig. Sorg kan också kompliceras av depression, men som jag skrev: sorg och depression är inte samma sak. Att sörja är ingen sjukdom, det är en sund psykologisk reaktion på en stor förlust. Samtal kan kanske hjälpa dig vidare med sorgeprocessen och småningom göra det möjligt för dig att på nytt uppleva livet som meningsfullt. Att träffa andra människor med liknande erfarenheter kan också vara en bra hjälp.

Hoppas du kan få ut något av mitt svar,

hälsningar Jan Davilén, Överläkare, Psykiatriker

Vad är en panikattack och hur upplevs den?

Svar

Tack för Din fråga. Panikattacker är en plötsligt påkommande mycket svår obehagskänsla, ofta med hjärtklappning utan någon underliggande kroppslig sjukdom eller några uppenbara yttre orsaker. De brukar vara ett kortare tag (kanske tio minuter) varefter de går över av sig själv. Det känns som om man skulle dö- men det gör man inte. Ibland kommer personen till sjukhus fullt och fast övertygad om att han lider ev en allvarlig kroppslig sjukdom som t ex hjärtinfarkt. Behandlingen består i en kombination av medicin (ofta SSRI preparat) och kognitiv beteendeterapi och är oftast framgångsrik.

Bästa Hälsningar, Lars Davidsson, psykiater

Antidepressiva och alkohol?

Jag är en tjej på 22 år. Min fråga är om man under tiden man behandlas med antidepressiv medicin ( t,ex. zoloft) kan dricka alkohol i måttliga mängder? (c:a 2 cider 4,5%) Jag ska börja min behandling med Zoloft i veckan (lider av tvångssyndrom) och tycker det är tråkigt om man inte skulle kunna ta en cider eller två. Tack på förhand. Mvh

Svar

Hej! Läkarnas FASS rekommenderar inte intag av alkohol tillsammans med Zoloft (sertralin). Men det är nog att se som en allmän försiktighetsåtgärd från läkemedelsföretagets sida. Studier har inte visat någon förstärkt effekt av alkohol. På goda grunder kan vi anta att människor konsumerar alkohol samtidigt som de medicinerar med Zoloft och andra antidepressiva. Det är min kliniska erfarenhet att det går bra så länge man håller sig till en mycket måttlig konsumtion. Känner man att det är viktigt för livskvalit&eacuten kan man säkert dricka ett par cider vid enstaka tillfällen utan att känna någon oro för det. Prova hemma med en halv eller hel cider först och upplev själv i lugn miljö att effekten blir som vanligt.

Hälsningar Jan Davilén, Överläkare, psykiater

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons