Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Studie: Här är bästa behandlingen vid bipolär sjukdom 

Bipolär sjukdom behandlas vanligen med antingen humörstabiliserande eller antipsykotiska läkemedel. I en ny studie har nu forskare vid Karolinska Institutet kommit fram till vilken behandling som är mest effektiv.  


Publicerad den: 2018-03-07
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

En människa som lider av bipolär sjukdom har ofta kraftiga svängningar i humöret, det vill säga omväxlande episoder av sänkt stämningsläge (depression) och förhöjt stämningsläge (mani). 

Sjukdomen behandlas vanligen med antingen humörstabiliserande eller antipsykotiska läkemedel.  Den mest effektiva humörstabiliserande behandlingen anses vara litium, dock har det gjorts få studier som har jämförts den långsiktiga effekten av olika läkemedel vid sjukdomen, skriver Karolinska Institutet i ett pressmeddelande.  

Men nu har forskare vid Karolinska Institutet gjort en studie för att ta reda på vilken behandling som faktiskt är den mest effektiva.  

För att göra det jämförde forskarna risken för återinläggning hos drygt 18 000 patienter i Finland som tidigare hade varit inlagda på sjukhus på grunda av bipolär sjukdom. 

Annons
Annons

LÄS MER: Detta är bipolär sjukdom

30 procent lägre risk 

Resultatet visade att litiumbehandling gav närmare 30 procent lägre risk för återinläggning i psykisk eller kroppslig sjukdom, jämfört med ingen behandling alls.  

Även långtidsverkande injektioner av antipsykotiska läkemedel visade sig vara effektivt. Här visade det sig också att just långtidsverkande injektioner gav bättre resultat (30 procent längre risk för återinläggning) än om patienten tog samma antipsykotiska läkemedel oralt.  

Annons
Annons

”Bör vara förstahandsval vid bipolär sjukdom”

– Förskrivningen av litium har minskat stadigt under senare år, men våra resultat visar att litiumbehandling fortsättningsvis bör vara förstahandsval vid bipolär sjukdom. För de patienter där litium inte bedöms vara en lämplig behandling kan långtidsverkande injektioner av antipsykotiska läkemedel vara ett säkert och effektivt alternativ, säger Jari Tiihonen, specialistläkare och professor vid institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska Institutet, i pressmeddelandet.  

Det antipsykotiska läkemedel som används mest vid bipolär sjukdom och som ges i tablettform, quetiapin (Seroquel), minskade endast risken för återinläggning med sju procent, enligt studien.  
 
Studien publicerades i JAMA Psychiatry. Forskningen finansierades av Social- och hälsovårdsministeriet i Finland och inga företag har finansierat just denna studie, skriver KI i sitt pressmeddelande. Men flera av författarna har företagskopplingar och har tidigare mottagit finansiering/arvoden av läkemedelsbolag i olika sammanhang. Två av författarna är anställda av kontraktsforskningsbolaget EPID Research. Se den vetenskapliga artikeln för mer information om potentiella intressekonflikter.

Publikation:
Real-World Effectiveness of Pharmacologic Treatments for the Prevention of Rehospitalization in a Finnish Nationwide Cohort of Patients With Bipolar Disorder

 

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

  Källor

 • Karolinska Institutet - https://ki.se/nyheter/litium-ger-lagst-risk-for-aterinlaggning-vid-bipolar-sjukdom

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-06-15 22:53 (4 år sen)

  Sömnproblemen hägrar verkligen,humörsvängningarna likaså,nu är jag icke medicinerad sedan 2017 pga att psykiatrikern vägrar medicinera mig .Jag har sedan 2004 varit bipolärdiagnostiserad bipo 2,då i alla år har jag haft lithium,lugnande ,sömntabletter och neuroleptika,haldol och lite annat i neuroleptika.Nu har triage teamet uttalat sig att alla bipolära är bipolära för att de dricker,jag menar att arvet efter min schitzofrena far och adhd mamma nog är anledningen till bipolär 2 diagnosen.vh

 • Avatar Tidigare användare 2019-02-4 14:15 (4 år sen)

  När man är i en hypomanisk till stånd behöver man undvika saker som ger
  Ståpäls i hella kroppen. Ibland räcker en tanke för mig nu ?
  Nästan hög på mig själv.

 • Avatar Tidigare användare 2018-12-12 11:28 (4 år sen)

  Vill ha mer information om litium//

 • Avatar Tidigare användare 2018-03-11 09:45 (5 år sen)

  Tack!

 • Avatar Tidigare användare 2018-03-11 09:33 (5 år sen)

  Tack!

 • Avatar Tidigare användare 2018-03-7 19:09 (5 år sen)

  Se ovan!

 • Avatar Tidigare användare 2018-03-7 14:06 (5 år sen)

  Även hypomanier existrerar, för de med bipolär typ 2.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons