Bipolär sjukdom - enkätundersökningsresultat
En människa som lider av bipolär sjukdom har kraftiga svängningar i humöret, mer än normala uppgångar och nedgångar. Sjukdomen präglas av omväxlande episoder med sänkt stämningsläge (depression) och förhöjt stämningsläge (mani).
Totalt deltog 585 personer
I undersökningen deltog 585 personer, varav 263 patienter och 322 anhöriga. Resultaten visar att 80 procent av patienterna känner sig utanför och annorlunda och majoriteten av både patienter och anhöriga uppger att omgivningen har dålig kunskap om bipolär sjukdom. Fyra av tio patienter uppger att människor tror att bipolär sjukdom är något man hittat på.
Resultaten visar också att 87 procent av patienterna varit sjukskrivna på grund av sin sjukdom och endast fyra av tio arbetar heltid.
Medicinering viktigt trots biverkningar
Totalt uppger 74 procent av patienterna att de medicineras, dock ger medicineringen upphov till biverkningar så som trötthet, viktökning, slöhet och koncentrationssvårigheter. Trots det anser åtta av tio patienter att de mår bättre med sin medicin än utan.
"Psykisk ohälsa inte allt vanligare"
Netdoktors expert Anders Berntsson, verksamhetschef för PRIMA Vuxenpsykiatri i Danderyds sjukhus menar att det är svårt att svara på om psykisk ohälsa blir allt vanligare.
– En teori som inte är vetenskapligt bevisad är att man idag är bättre på att diagnostisera i kombination med att vi lever i ett tuffare samhälle. Insjuknandet av bipolär sjukdom sker oftast vid 24-25 års ålder men kan också ske redan vid 11-12 års ålder, säger Anders Berntsson.
Har undersökningen bidragit till ny information?
– Ja, dels att patienterna upplever mer biverkningar av medicineringen än vad vi trott och dels att både anhöriga och patienter upplever att de har sämre kunskap och information om sjukdomen. Det, trots att vi utbildat om sjukdomen. Det är något vi måste arbeta med.
HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig!