Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Var förberedd när du träffar läkaren

När en avtalad tid hos läkaren ofta varar endast 10–30 minuter, är det viktigt att komma dit förberedd.


Uppdaterad den: 2013-02-06

Annons

En vanlig tidsbokning på en svensk läkarmottagning varar inte längre än 10–30 minuter. Då gäller det att få ut så mycket som möjligt av den tid som du har till förfogande. För att få bästa möjliga utbyte av den tid du har, kan det löna sig att förbereda sig inför mötet med läkaren.

Planlägg

  • Samtidigt som du beställer tiden, bör du fråga om det är något som du behöver ta med dig till mötet eller göra i förväg. Exempel på detta kan vara enkla saker som att ta med ett urinprov, eller komma dit på fastande mage för vissa undersökningar.
  • Notera frågor som du vill ha svar på. Om tiden blir knapp, är det smart att börja med de viktigaste frågorna först.
  • Notera också symtom och nyckelord som kan beskriva dina besvär. När du kommer in till läkaren, kan du se på lappen för att försäkra dig om att du kommer ihåg allt.
  • Anteckna information om eventuella tidigare sjukdomar, behandling eller operationer, eventuella livskriser eller stora förändringar i livet som du nyligen har genomgått, samt eventuella ärftliga sjukdomsbelastningar. Din ordinarie läkare känner ofta redan till de viktigaste uppgifterna om dig.
  • Ta med en lista över mediciner som du använder, om detta är okänt för läkaren. Inkludera även information om naturmedicin och eventuella kosttillskott.
  • Om du tycker att det kan vara till hjälp för dig, kan du ta med en vän eller en familjemedlem.

Din läkare kommer att ställa frågor till dig som är knutna till de symtom du har.

Om du har flera problem och besvär, kan det hända att din läkare inte hinner allt på den inbokade tiden, och du kommer då att få en ny tid så att utredningen kan fortsätta. Eventuellt kan du själv beställa en längre tid i förväg.

Använd dina egna ord när du berättar och berätta allt som du tycker är viktigt. Detta innefattar också känslor och tankar du har runt det som bekymrar dig. Om du tycker att din läkare verkar ouppmärksam genom att han/hon till exempel är upptagen av dataskärmen, papper eller liknande, så fråga om detta. Kanske läkaren sitter och tittar på din journal, eller har slagit upp en diagnos som kan vara aktuell i ditt fall. Om läkaren faktiskt inte är uppmärksam, så är det ju inte fel att påpeka detta. När du har en tid hos läkaren, är det du som är huvudpersonen, och det är självklart att du ska ha uppmärksamheten.

Annons
Annons

Dölj inte andra åkommor

Vänta inte med att nämna andra besvär. Även om du inte ser någon koppling mellan besvären, så kan det gott hända att din läkare gör det. Se även till att du inte täcker dig med tjocka lager av smink ifall du har problem med hudutslag och irritationer. Även om du gärna vill dölja det för andra, är det viktigt att du inte döljer det för läkaren. Om din läkare använder ord som du tycker är svåra att förstå, så tveka inte med att be om en förklaring.

Misstänker du att du har ett speciellt tillstånd eller sjukdom, så berätta det för läkaren. Det samma gäller om det är en sjukdom du är väldigt rädd för att du kan ha. På så sätt kan ni tillsammans komma fram till om du har rätt eller inte, och du slipper kanske att gå därifrån och fortfarande vara osäker på om du har just den sjukdomen. Oavsett vad du undrar över, så ska du inte vara generad. Läkaren har tystnadsplikt, och är där för att hjälpa dig.

Om det är troligt att du kommer att bli undersökt och att läkaren kommer att mäta blodtryck, ta blodprover eller liknande, kan det vara bra att välja kläder med tanke på detta. Välj till exempel en tröja som det är lätt att dra upp ärmen på, eller som det eventuellt är lätt att ta av helt.

Be om mer information

När läkaren förklarar vad som fattas dig och vad du måste göra, är det viktigt att du koncentrerar dig. Upprepa gärna det du uppfattade att läkaren berättade för dig, så är du säker på att du har förstått allt rätt. Innan du lämnar läkaren, bör du fråga om han/hon har någon skriftlig information om sjukdomen eller besvären du har. Om du känner att du inte blev färdig med allt du ville, så be om att få boka en ny tid.

Om du är missnöjd med din ordinarie läkare, och tycker det är svårt att ha en bra relation er emellan, så kan du byta läkare. Om du inte vill byta ordinarie läkare, men önskar att en annan läkare ger sin mening om en sak, så kan du be om en second opinion.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.