Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Muntorrhet vid cancer


Uppdaterad den: 2021-05-06

Annons

Definition

Många cancerpatienter har besvär från mag-tarmkanalen. För patienterna kan dessa symtom vara lika plågsamma som smärtor. Muntorrhet är ett undervärderat och försummat problem hos cancerpatienter.

Annons
Annons

Förekomst

Vid långt framskriden cancer upplever de flesta muntorrhet.

Orsaker

Muntorrhet kan orsakas av en lång rad faktorer. Biverkning av läkemedel är en vanlig förklaring (till exempel antikolinergika, opioider, antidepressiva, neuroleptika, antihistaminer). Det kan också bero på infektioner, förändringar i ämnesomsättningen (till exempel hyperkalcemi), strålbehandling, cellgift, munandning, minskat tuggande, ångest och depression, uttorkning.

Annons
Annons

Diagnostik

Diagnosen måste bedömas utifrån de eventuella möjliga orsakerna. Läkaren måste fråga sig om det föreligger andra sjukliga tillstånd än muntorrhet. Vid misstanke om infektion måste mikrobiologisk provtagning övervägas. Det är viktigt att klargöra om det finns en svampinfektion i munhålan. Läkaren tittar också efter tecken på uttorkning, som kan bidra till muntorrhet.

Behandling

Målet med behandlingen är att förebygga, begränsa och lindra besvären vid muntorrhet. Många preparat kan lindra muntorrhet. Vid flera apotek säljs munvårdsset som innehåller flera lämpliga medel. Det är viktigt att sköta munhygienen på de allra svagaste patienterna på bästa sätt. Se egen beskrivning av muntorrhet som inte beror på cancersjukdom.

Läkemedelsbehandling

Vid svampinfektion måste särskild behandling (flukonazol) ges. Infekterade sprickbildningar i munvinklarna orsakas ofta av en blandinfektion med bakterier och svamp. Växelvis behandling med till exempel fusidinsyra eller klotrimazol (kräm) två gånger per dag i minst en vecka kan ofta hjälpa. Illaluktande inflammationer i munhålan (stomatit) förorsakade av anaeroba bakterier behandlas bäst i en vecka med metronidazol.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.