Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

28 februari uppmärksammas sällsynta diagnoser

Den sista februari, som i år är 28 februari, uppmärksammas sällsynta diagnoser och hälsotillstånd världen över. Här kan du läsa mer om hur dagen uppmärksammas i Sverige. 


Publicerad den: 2021-02-25

28 februari uppmärksammas sällsynta diagnoser
Annons

I gruppen sällsynta hälsotillstånd hör en mängd olika diagnoser och tillstånd. Enligt Riksförbundet Sällsynta diagnoser finns det mer än 7000 sällsynta diagnoser. I Sverige lever ungefär en halv miljon med ett sällsynt hälsotillstånd. 

Många sjukdomar är genetiskt betingade, kroniska och livslånga. Vissa är medfödda, andra diagnoser har utvecklas senare i livet. Det är vanligt att sällsynta diagnoser är syndrom, alltså en kombination av olika symtom, vilket ofta medför svåra funktionsnedsättningar.

Som att alltid leva i en pandemi

Att leva med en sällsynt diagnos innebär ofta en stor utmaning, då det kan vara svårt att få rätt diagnos och rätt vård. 

Annons
Annons

I en debattartikel här på Netdoktor skriver Maria Montefusco, förbundsordförande för Riksförbundet Sällsynta diagnoser och Malin Grände, kanslichef för Riksförbundet Sällsynta diagnoser om att utmaningarna som möter personer med sällsynta diagnoser liknar de som vi alla nu fått utstå under coronapandemin. Skillnaden är att dessa problem kvarstår för personer med sällsynta diagnoser oavsett om det är pandemi eller inte. Det handlar om bristande kunskap om den sällsynta diagnosen inom vården, icke-existerande läkemedel, oro, och känslan av isolering. Här kan du läsa hela debattartikeln.  

Sociala mediekampanj och digitala event

För att uppmärksamma Sällsynta dagen 28 februari kommer Riksförbundet Sällsynta diagnoser anordna en kampanj i sociala medier, där alla som vill kan vara med och bidra för att öka kunskapen om sällsynta diagnoser. Kampanjens syfte är att visa att sällsynta diagnoser är långt ifrån ovanliga. Riksförbundet tipsar även om flera digitala evenemang som anordnas i samband med Sällsynta dagen. Läs mer om det här!

 

 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.