Fråga doktorn

Fråga   Patienträttigheter

Fråga: Hur ser framtiden ut med von willebrand typ 2?

Vår son diagnostiserades med von willebrand typ 2 när han var 2,5 år gammal. Nu lever vi dock ett ganska vanligt liv. Men man undrar så klart vad man ska förvänta sig för problem i livet framöver? Och vilka läkemedel och hjälpmedel finns? Kan man förebygga ledproblem? Nu får han tranexamsyra när han får stora blåmärken eller blöder näsblod, bör man även ha något annat? 

Svar:

Hej Majsan,

Jag antar att det finns äldre medlemmar i släkten som också har denna typ av von Willebrand. Om så är fallet ger det en viss vägledning men varje individ är ju, just det, individuell. I ett enskilt fall, som jag inte känner, kan man inte uttala sig mera än generellt. Sannolikt får din son inga ledproblem av detta, ledblödningar är alls inte typiska för denna åkomma. Däremot kan blödningar uppstå vid skador, kirurgi och liknande. Om han får blödningar ofta som ger blodbrist kan man ge förebyggande behandling med koncentrat av von Willebrandfaktor dvs den faktor som inte fungerar  fullt ut hos din son. I övrigt är det tranexamsyra som gäller. De flesta personer som har typ 2 kan leva ett i stort sett normalt liv utan större problem. En del får alltså blödningar som kan behöva förebyggas. Naturligtvis är det viktigt att din son är under kontroll vid ett koagulationscentrum som finns i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Läs mer om von willebrands sjukdom »Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.