Fråga doktorn

Fråga   Patienträttigheter

Fråga: Kan ITP komma tillbaka?

Hej!
För 20 år sedan (jag är nu 74 år) hade jag allvarlig trombocytopeni (7 enheter) (av helt okänd anledning) som behandlades lyckosamt med Prednisolon, först hög dos, sedan underhållsdos länge ( minns ej hur länge). Har sedan dess haft normala värden, om än i det lägre segmentet. Ber alltid om testning vid mina sällsynta läkarbesök. Är generellt frisk. Min fråga är: Är jag benägen att få tillbaka ITP livslångt? Kan tillägga att jag var mycket orolig för att behöva ta AZ-vaccin, vilket jag undslapp tursamt nog. Oron kanske mest satt i mitt huvud, men var trots det stark. Hur ofta bör jag testa halten av blodplättar?
Mycket tacksam för svar!

Svar:

Hej Marianne,

Det låter som om din trombocytopeni är botad. Vuxen ITP har en benägenhet att bli kronisk och man kan nog inte helt utesluta att den kan komma tillbaka. Jag tycker du ska testa dig om du får blödningssymtom (prickar på huden, näsblod empelvis) men det känns inte meningsfullt med regelbunden testning annars. Vad jag förstår har man dessutom släppt dig från kontroller sedan många år.

Läs mer om Immunologisk trombocytopeni (ITP) »Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.