Vad är hypoparatyreoidism?
Hypoparatyreoidism står för hypo (nedsatt) och paratyreoidea (bisköldkörtlar). Det innebär att bisköldkörtlarnas produktion av hormonet PTH är nedsatt. Det kan ge symtom som exempelvis domningar, stickningar, muskelryckningar eller kramper. I sällsynta fall kan tillståndet även ge mer allvarliga symtom.
“Jag vill bidra till förändring” - Ny podd om sällsynta hälsotillstånd
I en helt ny podd om sällsynta hälsotillstånd vill Takeda sätta ljus på de 500 000 människor i Sverige som lever med en sällsynt diagnos. Sällsynta-Podden sätter fokus på de människor som företräder landets patienter och deras anhöriga.
Hypoparatyreoidism är ett sällsynt hälsotillstånd som innebär låga nivåer av hormonet parathormon (PTH), ett hormon som produceras i bisköldkörtlarna. Bisköldkörtlarna är fyra små körtlar som sitter på baksidan av sköldkörteln (se bild).
PTH har till uppgift att reglera kalciumnivån i kroppen. Vid hypoparatyreoidism har man låga nivåer av PTH, och därmed låga kalciumnivåer i blodet, varpå symtom kan uppstå från organ som är beroende av kalcium.
Vilka symtom den låga kalciumkoncentrationen ger och hur svåra de blir beror på hur mycket och hur snabbt kalciumnivåerna i blodet minskar.
Vanliga symtom är:
-
domningar
-
stickningar i huden
-
muskelryckningar
-
kramper i händer och fötter.
I sällsynta fall kan det också leda till mer allvarliga symtom som andningssvårigheter epileptiska anfall, hjärtrytmrubbningar och hjärtsvikt.
På längre sikt kan det även leda till håravfall och tunna och sköra naglar. Hos barn som har medfödd hypoparatyreoidism kan tillväxten och tänderna påverkas.
Hypokalcemi (som det kallas när kalciumnivåerna är för låga) kan även göra att man känner sig trött, irriterad, nedstämdhet samt ge ångestkänslor. Minnet och förmågan att koncentrera sig kan även det påverkas.
Varför får man hypoparatyreoidism?
Den vanligaste orsaken till hypoparatyreoidism är att tillståndet uppkommit som en komplikation efter en operation där man tagit sköldkörteln eller halslymfkörtlar.
Hypoparatyreoidism kan dock uppstå trots att sköldkörteln inte blivit borttagen. Tillståndet kan då ha orsakats av exempelvis strålbehandling av cancer i halsen eller att körtlarna har brutits ned av kroppens eget immunsystem. Tillståndet kan också orsakas av magnesiumbrist och av behandling med vissa läkemedel.
Kan i sällsynta fall vara medfött och ärftligt
Hypoparatyreoidism kan i vissa sällsynta fall även vara medfött och ärftligt, som i formerna familjär isolerad hypoparatyreoidism, X-kromosombunden recessiv hypoparatyreoidism och autosomalt dominant nedärvd hypokalcemi.
Enligt Socialstyrelsen har sannolikt runt 100 personer i Sverige någon av de medfödda formerna familjär isolerad hypoparatyreoidism, X-kromosombunden recessiv hypoparatyreoidism och autosomalt dominant nedärvd hypokalcemi. Mer om medfödd hypoparatyreoidism kan du läsa hos Socialstyrelsen.
Kan även ingå i ovanliga syndrom
Hypoparatyreoidism kan även ingå i ovanliga syndrom, såsom exempelvis 22q11-deletionssyndrom, autoimmunt polyendokrint syndrom typ 1, Kearns-Sayres syndrom, Wilsons sjukdom och Kenny-Caffeys syndrom. Mer om dessa syndrom går att läsa hos Socialstyrelsen.
Läs mer om hypoparatyreoidism
Vill du lära dig mer om diagnostisering, behandling och prognos vid hypoparatyreoidism kan du läsa vårt faktablad:
Svensk Förening för Hypoparatyreoidism är en intresseorganisation för patienter med sjukdomen hypoparatyreoidism och deras anhöriga.
-
Klicka här för att komma till föreningens hemsida
-
Ta del av informationsmaterial från Svensk Förening för Hypoparatyreoidism – klicka här!
- Socialstyrelsen - https://www.socialstyrelsen.se/stod-i-arbetet/sallsynta-halsotillstand/medfodd-hypoparatyreoidism/
- Faktablad - https://www.netdoktor.se/hormonsjukdomar/sjukdomar-3/hypoparatyreoidism/
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu