Yngre läkare sämre på ursäkter

Färska allmänläkare har svårare att be om ursäkt när de gör medicinska misstag, jämfört med mer erfarna kollegor. Vissa allmänläkare medgav att man även har försökt dölja medicinska fel, det visar resultaten från en finländsk studie.

Publicerad den: 2015-06-22
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Artikeln är publicerad i Scandinavian Journal of Primary Health och röstades fram som tidskriftens ”paper of the year 2014”. I samband med den nordiska kongressen i allmänmedicin som nyligen var i Göteborg uppmärksammades rönen på nytt.

Totalt har 244 allmänläkare i södra Finland ombetts att svarat på frågor om oro för att göra medicinska fel, samt hur man hanterade sina misstag.

Av de 165 läkarna som svarade på frågorna klassades 85 stycken som unga i sin specialitet, med högst fem års erfarenhet. Dessa yngre läkare var mer oroliga för att göra medicinska fel, jämfört med kollegor som arbetat i mer än fem år. Närmare 84 procent av läkarna i den yngre gruppen hade begått ett medicinskt misstag under det senaste året, motsvarande siffra var 69 procent hos de mer erfarna läkarna.

Annons
Annons

Läkare försökte dölja medicinska misstag

De yngre och äldre läkarna skiljde sig även gällande att hantera begångna fel. Studiens resultat visar att erfarna läkare mer ofta bad patienten om ursäkt för felet, medan oerfarna läkare snarare vände sig till en kollega för att berätta. 65 procent av de äldre läkarna bad patienten om ursäkt, jämfört med 45 procent av de yngre allmänläkarna.

Närmare fem procent av allmänläkarna erkände även att de någon gång försökt dölja ett medicinskt misstag – vilket gällde för båda grupper av allmänläkare.

Vad är din uppfattning: är oerfarna läkare sämre på att be patienten om ursäkt? Kommentera gärna direkt under artikeln.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar 2015-07-1 08:48 (5 år sen)

  Jag undrar vad som står i journalerna?
  Är det så att läkarna skriver sådant som bevisats är sjukhusslarv som i mitt fall, som renderade i ett års vistelse på thorax.
  Eller undanhåller man detta för att komma i en bättre dager.

  Alltså. Är journalerna till för läkarna eller patientens bästa.

 • Avatar 2015-06-25 14:34 (5 år sen)

  AT-Läkarna är nya och hungriga och gör allt för att få beröm samtidigt som det innebär att dom inte har den vanan som äldre läkare har och därför gör misstag oftare.
  Det som störde mig mest när jag låg en längre tid på KS Thorax var att nästan alla AT-Läkarna var kvinnliga sexbomber som gärna ville visa att dom var sexbomber på jobbet.
  Jag hade som patient mått mycket bättre om dom hade varit i 50 årsåldern och känts lite mer auktoritetsmässiga.
  Jag fick inget förtroendet för dom som läkare.

 • Avatar Eva Lindgren 2015-06-24 10:36 (5 år sen)

  Yngre läkare ofta sämre på att lyssna på patientensegna erfarenheter av sin sjukdom. Verkar vara en del prestige plus att man tror att man vet bättre ju yngre man är. Man blir lite ödmjukare när man levt ett tag.

 • -
  Maria 2015-06-23 16:52 (5 år sen)

  Jag tycker det är samma. Jag har blivit illa behandlad av både unga som äldre läkare och vårdpersonal generellt. Många äldre verkar ha svårt att be om ursäkt för att de tycker minsann de vet bäst och kan allt.

  Jag ser alltså ingen skillnad i ålder utan personlighet. Men tyvärr tror jag många psykopater väljer läkaryrket för att det är bra betalt. Jag tror majoriteten skiter i sina patienter. De har lätt att plugga inför tentor och trampar gärna ner andra för att komma fram i livet. Människor som borde arbeta som läkare, t.ex. högsensitiva människor tycker nog oftast det är för tungt och svårt att läsa till läkare och läser därför till annat.

  Jag tycker man borde lägga om läkarutbildningarna rejält och prioritera personliga egenskaper före att man har alla rätt på alla tentor.

 • Avatar anita-40 2015-06-23 10:31 (5 år sen)

  Detta är så solklart därför att det är en generationsfråga.
  En stor skillnad vad gäller uppfostran förr och nu.
  I dagens SLAPPA uppfostran med låt gå-principen så får inte alltid ungdomar och barn lära sig att be om ursäkt som förr var brukligt.
  Det som sås skördas så jag är inte alls förvånad.

 • Avatar Jan 2015-06-22 20:43 (5 år sen)

  Svenska läkare går alltför ofta fria när de begår allvarliga fel

 • Avatar Rolf 2015-06-22 20:20 (5 år sen)

  Min erfarenhet är liknande, men att det beror mycket på individen också. Unga AT-läkare är ofta säkra, ger ett friskt och balanserat intryck, i synnerhet de tillfälliga besökande läkarna.

 • Avatar Kalle Lindroth 2015-06-22 20:05 (5 år sen)

  Detta har man anat , men att få det bekräftat svat på vitt är mera skrämmande. Hoppa bara att läkarna tar tar sig i kragen och bättrar sig för patienternas bästa.


Annons
Annons
Annons