Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Vi lever längre vid lågkonjunktur

Annons

Vid lågkonjunkturer och när ekonomin i landet blir sämre förväntas folkhälsan vanligen att försämras, samt att fler blir sjuka och dör. Enligt en sammanställning av studier av hur folkhälsan påverkas av ekonomin, som presenteras i det senaste numret av Canadian Medical Association Journal, finns denna koppling förvisso i fattiga länder men i rika länder så är mönstret det omvända.

Studier visar att en god ekonomi betyder ökad tillgång på mat, rent vatten och bättre vård i länder med låg BNP, vilket i sin tur leder till att färre dör. Men samtidigt pekar studierna på att dödligheten minskar i länder med hög BNP under lågkonjunktur. Vad detta beror på finns det många förklaringar till. Allt ifrån de positiva effekterna av att arbetslöshet ger mer tid för familj, vänner och fritidsaktiviteter, till att rökning, alkoholkonsumtion och överätande minskar. Dessutom har forskarna kunnat se att antalet döda i trafikolyckor minskar. I fattiga länder finns det dock en direkt koppling mellan medellivslängden och BNP, desto stabilare ekonomi desto äldre blir man. Men vid en viss gräns försvinner alltså den kopplingen och BNP spelar inte längre någon större roll.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.