Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Vårdförbundet sågar nej till substansnamn på recept

Läkemedelsverkets nej till att använda substansnamn istället för läkemedelsnamn på recept får hård kritik från vårdanställda. Vårdförbundet anser att myndighetens analys är grund.
Annons

Läkemedelsverket har under det senaste året på uppdrag av regeringen utrett vilka eventuella vinster vi skulle få av generisk förskrivning. Generisk förskrivning innebär att läkaren inte skriver ut läkemedlets varumärke på receptet utan den substans som det innehåller – istället för att skriva ut exempelvis Alvedon skrivs paracetamol ut. Men i Läkemedelsverkets rapport avvisas förslaget eftersom det inte med säkerhet går att avgöra om förändringen skulle öka patientsäkerheten. Beskedet har fått flera remissinstanser att reagera.

Enligt Vårdförbundet var kravet från regeringen att Läkemedelsverket skulle analysera hur systemet fungerar i andra länder som infört systemet med generisk förskrivning. Vårdförbundets förbundsombudsman David Liljequist menar att så inte har skett och hänvisar till Storbritannien.

– Det finns en lång erfarenhet i just Storbritannien, där 83 procent av alla läkemedel i dag förskrivs generiskt. En så omfattande verksamhet måste väl ändå betraktas som beprövad erfarenhet och borde ha analyserats betydligt noggrannare, säger han till förbundets tidning Vårdfokus.

Annons
Annons

Ökad risk för förväxling av mediciner

Både Vårdförbundet och Läkarförbundet har länge velat införa generisk förskrivning och har pekat på ett antal fördelar. Vårdfokus skriver bland annat att medicinerna står i bokstavsordning i många sjukhusförråd. När läkemedlen ersätts av billigare kopior byter de namn och hamnar på en annan plats i hyllan. Det ökar risken för förväxling, menar Vårdförbundet. 

– Om läkemedlen i stället delades in utifrån substans skulle sjuksköterskan lättare hitta alla de olika läkemedel som finns inom exempelvis gruppen paracetamol, säger David Liljequist till Vårdfokus. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-04-10 17:16 (8 år sen)

    De har redan valt namnet på ABSTRACT Innovation: My Order to APL: 4.1.2-2014-059853 is something You need everyday! Svavel APL och Det är Sulphur Medicinalis som det har hetat.
    @NegarRiahi

  • Avatar Tidigare användare 2015-04-10 13:48 (8 år sen)

    Detta med generisk förskrivning borde ju vara hur självklart som helst, kan det vara så att Läkemedelsverket skulle förlora något område där dom kan lägga näsan i blöt på en förändring. Sen kunde då även tillverkarna bli ålagda att klistra på en väldigt tydlig märklapp med det generiska namnet.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons